În cadrul Adunării Generale din 24 octombrie, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi-a ales noul Comitet Director format din 7 membri pentru un mandat de doi ani (2024-2026).

Direcţiile strategice ale noii echipe de conducere pentru următorii doi ani vizează poziţionarea industriei farmaceutice inovatoare ca pilon esenţial în modernizarea sistemului de sănătate, îmbunătăţirea accesului pacienţilor români la inovaţie pentru a reduce decalajul faţă de standardele europene de îngrijire şi tratament, şi asigurarea unei contribuţii active a sectorului farmaceutic la dezvoltarea competitivităţii economice a României, se arată într-un comunicat.

 

Motor al inovaţiei la nivel naţional

„Sunt onorat să preiau mandatul de Preşedinte al ARPIM şi să contribui la modernizarea sistemului de sănătate şi la transformarea sectorului farmaceutic într-un pilon esenţial al competitivităţii României la nivel regional şi european. Este ştiut că domeniul sănătăţii se confruntă cu multe provocări majore precum îmbătrânirea populaţiei şi creşterea poverii bolilor cronice, însă în acelaşi timp inovaţia medicală are un avânt fără precedent.  Prin eficacitatea şi abordările moderne, chiar în patologii grave, ea are puterea să schimbe vieţile oamenilor şi sănătatea publică. Împreună putem să găsim soluţii pentru ca pacienţii români să aibă acces la tratamentele medicale considerate standard în Europa, într-un sistem de sănătate modern şi eficient. Împreună cu colegii mei din Comitetul Director al Asociaţiei ne dorim să avem o contribuţie majoră pentru ca acest deziderat să devină o realitate în anii ce vor urma”, a declarat Radu Răşinar, preşedinte ARPIM.

Noul Comitet Director îşi propune ca, până în 2026, ARPIM să fie recunoscută ca un adevărat motor al inovaţiei la nivel naţional şi partenerul de încredere pentru toţi actorii relevanţi din sistemul de sănătate, transformând sectorul farmaceutic într-un pilon esenţial al competitivităţii României la nivel regional şi european.

 

Componenţa Comitetului Director ARPIM

-Despre Radu Răşinar, Country President AstraZeneca România şi preşedinte ARPIM:

Medic şi profesionist cu o vastă experienţă în industria farmaceutică, în roluri de conducere la nivel naţional şi internaţional, este şi preşedintele în funcţie al asociaţiei Local American Working Group şi unul dintre iniţiatorii Hubului de Inovaţie în Sănătate.

-Despre Claudiu Cheleş, General Manager Gilead Sciences România şi vicepreşedinte ARPIM:

Dr. Claudiu Cheleş are o experienţă de peste 20 de ani în industria farmaceutică, ocupând poziţii de top management în mai multe companii internaţionale, atât în România, cât şi la nivel regional. Din septembrie 2021, odată cu lansarea operaţiunilor în România, Claudiu Cheleş este general manager al companiei Gilead Sciences care pune la dispoziţia pacienţilor şi medicilor terapii inovatoare în Virologie (HIV şi hepatite), tratamentul COVID-19 şi Oncologie. Claudiu Cheleş este de profesie medic şi a urmat 2 programe MBA - Bucharest School of Management (MBA Româno-Canadian) şi Glasgow Caledonian University (GCU).

-Despre Frank Loeffler, General Manager Roche România şi vicepreşedinte ARPIM:

Cu o experienţă de peste 20 de ani în industria farmaceutică, Frank Loeffler şi-a început cariera la Roche Germania în 2001 în cadrul Departamentului Comercial. Din 2011, a ocupat diverse roluri de management responsabil pentru activităţile de audit şi conformitate pentru afiliaţii Roche din Europa, Orientul Mijlociu, Africa şi Asia, inclusiv de Director General pentru Africa de Est, supervizând afacerile Grupului Roche în 10 ţări. Începând cu februarie 2023, a fost numit director general pentru Roche România.

-Despre Vasiliki Tsagkaraki, Country Head Boehringer Ingelheim România şi membru, Comitet Director ARPIM:

 Vasiliki Tsagkaraki are o bază academică solidă, deţinând o licenţă în Farmacie obţinută în Grecia, un master în Farmacie Clinică, un doctorat în Farmacologie şi un Executive MBA. De 27 de ani, Vasiliki îşi dedică cariera companiei Boehringer Ingelheim, pornind din Grecia şi asumându-şi progresiv noi responsabilităţi atât în funcţii de conducere în departamentul Medical, cât şi în cel de Business. În ultimul deceniu, Vasiliki a fost un lider cheie la Boehringer Ingelheim International GmbH, deţinând funcţii de conducere la nivel global în marketing şi business. Din iunie 2023, Vasiliki a fost numită director general în România, aducând o bogată experienţă şi o pasiune pentru îmbunătăţirea accesului pacienţilor la asistenţă medicală şi medicamente.

-Despre Marcelo Pascual Morales, General Manager MSD România şi Moldova şi membru, Comitet Director ARPIM:

Începând cu anul 2023, Marcelo Pascual Morales este Managing Director pentru MSD România şi Republica Moldova. În cei 15 ani de activitate la MSD, a acoperit mai multe responsabilităţi, atât în funcţii de conducere deţinute în filiale naţionale din Spania, Elveţia şi SUA, cât şi ca membru al echipei de coordonare la nivel global. Printre realizările sale profesionale notabile se numără dezvoltarea de alianţe strategice cu companii din domeniul biotehnologiei, alianţe ce au contribuit semnificativ la dezvoltarea operaţiunilor MSD în arii terapeutice cu nevoi medicale neacoperite.  Înainte de a prelua această poziţie, Marcelo a ocupat funcţia de Managing Director al MSD Slovacia. Pe parcursul mandatului său în această ţară, a fost membru al alianţei strategice în domeniul oncologiei – Onco-alliance – ce a susţinut implementarea unor proiecte cu finanţare europeană în valoare de peste 8 milioane de euro, proiecte menite să contribuie la îmbunătăţirea infrastructurii şi digitalizarii în domeniul oncologic. Marcelo este absolvent al Universităţilor din Oviedo şi Maastricht, unde s-a specializat în managementul afacerilor, precum şi absolvent al cursurilor de Executive MBA derulate de Malaga Chamber of Commerce şi al programului de Business Leadership al Universităţii Duke.

-Despre Marcelo Rainer, Country President şi General Manager Novartis România şi membru, Comitet Director ARPIM:

Marcelo Rainer are o vastă experienţă în industria farmaceutică şi face parte din echipa Novartis de 20 de ani. Experienţa sa acoperă 2 continente (America Latină şi Europa) şi 4 ţări (Brazilia, Argentina, Spania şi România). Un lider optimist, Marcelo este pasionat de noile provocări, de dezvoltarea oamenilor şi de generarea unui impact pozitiv asupra lumii. Marcelo Rainer aduce o expertiză solidă în conducerea echipelor, stimularea performanţei şi dezvoltarea parteneriatelor de succes. Pasionat de inovaţie, urmăreşte şi implementează în mod constant noi strategii pentru a debloca oportunităţi ce pot contribui la îngrijiri de sănătate performante şi un viitor mai bun pentru pacienţi.

-Despre Oussama Jabri, General Manager MERCK România şi membru, Comitet Director ARPIM:

 Dr. Oussama Jabri, Director General MERCK România, este un executiv cu peste 20 de ani de carieră internaţională, cu experienţă într-o gamă largă de roluri de conducere, de la roluri globale, la regionale şi locale, pe pieţele emergente şi avansate. Lucrând în Africa, Asia şi Europa, a avut oportunitatea unică de a interacţiona cu diverse sisteme de sănătate şi perspective culturale care i-au îmbogăţit înţelegerea provocărilor globale de sănătate şi l-au ghidat către soluţii inovatoare adaptate nevoilor locale.







Farmacist