Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARRP) trage un semnal de alarmă legat de nevoia de reformă a sistemului, în cadrul Conferinţei Naţionale de Psihiatrie care se desfăşoară în perioada 7-10 iunie la Hotelul Crowne Plaza din Bucureşti.


Conform INSP,  în 2021 se înregistrau 232.000 de cazuri de tulburări mintale şi de comportament, cărora în fiecare an li se adaugă circa 250.000 de cazuri noi, se arată într-un comunicat al ARRP.

Harta tulburărilor mintale şi de comportament în România arată astfel:

  • anual, circa 30 de cazuri noi la mia de locuitori
  • 0,1 psihiatri la mia de locuitori
  • un pat la mia de locuitori
  • 0,38 centre de sanatate mintală la 100.000 de locuitori.

„Domeniul psihiatriei şi al sănătăţii mintale a realizat, in ciuda contextului instituţional si legislativ din România, progrese remarcabile, ceea ce a condus la abordări terapeutice mai eficiente şi la generarea unor servicii de calitate în beneficiul pacientului şi al satisfacţiei noastre profesionale. Rolul medicului psihiatru este unul central în cadrul serviciilor de sănătate mintală.  Nevoile complexe de îngrijire necesita si prezenţa altor specialisti pentru a forma echipe multi- şi interdisciplinare. Lipsa unei reforme în sănătatea mintală din România creşte  povara deja existentă,  care este asociată tulburărilor psihiatrice. Stigmatizarea, inconsistenţa legislaţiei, lipsa serviciilor integrate şi resursele limitate alocate sănătăţii mintale sunt doar câteva dintre obstacolele cu care ne confruntăm în misiunea noastră de a oferi servicii complexe tuturor celor care au nevoie de ele”, a declarat preşedintele ARRP, dr. Ana Giurgiucă.

 

Hartă instituţională sub media europeană

Persoanele care suferă de tulburări psihiatrice au nevoie de îngrijiri complexe, necesitând atât intervenţia medicului psihiatru cât şi a colaboratorilor săi din domenile conexe - prevenire, asistenţă medicală primară, servicii din spitalele generale, servicii comunitare, spitale de psihiatrie. În acest context, harta instituţională a României „este slab aspectată şi cu mult sub media europeană/mondială”, se subliniază în comunicat.

Tulburările psihiatrice au o incidenţă şi prevalenţă crescute la nivel mondial. Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o persoană din opt trăieşte cu o tulburare psihiatrică. Prevalenţa diferitelor afecţiuni din sfera sănătăţii mintale variază în funcţie de sex şi de vârstă, cele mai frecvente fiind tulburările anxioase şi cele depresive.

Schizofrenia, tulburare psihiatrică majoră cu o prevalenţă de 0,5% în cadrul populaţiei generale, reprezintă o preocupare esenţială pentru sistemele de sănătate mintală, întrucât în fazele acute este cea mai dizabilitantă dintre toate bolile. Persoanele care suferă de schizofrenie sau de alte tulburări psihiatrice majore supravieţuiesc, în medie, cu 10-20 ani mai puţin faţă de populaţia generală, în special datorită unor comorbidităţi somatice care pot fi prevenite.

„Pandemia COVID-19 a generat o criză globală de sănătate mintală, crescând nivelul de stres pe termen scurt şi lung şi, astfel, subminând sănătatea mintală a milioane de persoane. Conform estimărilor OMS, în primul an de pandemie s-a înregistrat o creştere cu peste 25% a tulburărilor anxioase şi depresive, simultan cu scaderea  accesului la serviciile de sănătate mintală, fapt ce a dus la cresterea timpului pentru  obţinerea tratamentului corespunzător pentru afecţiunile psihiatrice”, se mai arată în comunicat.

 

Stigmatizarea omniprezentă

Stigmatizarea omniprezentă în populaţia generală şi în sectorul sanitar este o barieră majoră în calea accesului pacienţilor către îngrijiri şi în calea îmbunătăţirii serviciilor de sănătate mintală. Stigma poate duce la izolare socială, discriminare şi încălcarea drepturilor omului în multiple contexte, având un impact negativ major asupra capacităţii unei persoane de a câştiga un venit, de a avea o locuinţă, de a avea acces la servicii sanitare de calitate, de a contribui în cadrul comunităţii şi de a se recupera.

Pentru combaterea stigmei, cel mai eficient tip de intervenţie este contactul social, pentru îmbunătăţirea cunoştinţelor şi atitudinilor legate de stigmatizare.

In cadrul Conferintei Nationale de Psihiatrie desfaşurată la Bucureşti zilele acestea, sub tema „Multidisciplinaritatea şi continuitatea serviciilor de îngrijire în sănătatea mintală”, peste 800 de specialişti din ţară şi din străinătate au prezentat şi subliniat rolul esenţial şi necesitatea dezvoltării serviciilor de psihiatrie comunitară, psihiatrie de legătură, psihogeriatrie, psihiatrie forensică şi medicina adicţiilor.

„Ne-am bucurat de prezenţa unor pesonalităţi remarcabile din psihiatria internaţională precum prof. dr. Norman Sartorius, prof. dr. Oyebode şi  prof. dr. Sir Graham Thornicroft, care au abordat teme variate legate de multidisciplinaritate şi de servicile de îngrijire în sănătatea mintală”, se mai precizează în document.





Psihiatru (2)