Spaţiul C.R.E.A.A.Ti.V va oferi cazare pe termen lung precum şi un loc sigur unde tinerii pacienţi să aibă parte, pe lângă tratament medical, de intervenţii de psihoterapie gândite pentru ei de specialişti în domeniu, de reconectare cu familiile lor, de ergoterapie, sport şi art-terapie.


Profesioniştii din domeniul psihiatriei pediatrice avertizează asupra unei epidemii invizibile a consumului de etnobotanice, acestea fiind printre cele mai consumate droguri în România la ora actuală, se arată într-un comunicat. Etnobotanicele sunt droguri care dau o adicţie foarte puternică, având riscuri mari pentru sănătate -  totuşi, în România, capitolul prevenţie şi tratament nu este încă bine dezvoltat. În acest context îngrijorător, Asociaţia Zi de Bine, cu susţinerea specialiştilor în domeniu, amenajează, în parteneriat public privat, Centrul medico-educaţional pentru tineri şi adolescenţi cu adicţii, în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila – Câmpina.

 

Un loc de informare şi prevenire

Noul spaţiu va fi dezvoltat în Şcoala Sanatorială a Spitalului de Psihiatrie Voila, la doar o oră distanţă de Bucureşti. De asemenea, Asociaţia va renova două saloane, cu baie proprie, cu un total de 14 locuri, unul pentru băieţi şi unul pentru fete. Amenajarea locului va fi făcută astfel încât să nu amintească de spaţiile rigide de spital şi să încurajeze recuperarea tinerilor.

Proiectul este susţinut de partenerii strategici ai Asociaţiei Zi de Bine.

De la Spitalul de Psihiatrie Voila, doar în anul 2023 s-au externat 9.454 de pacienţi, dintre care 698 au fost copii. În cadrul spitalului se află în total 26 de medici psihiatri, însă doar 4 psihiatri de copii şi adolescenţi.

Deşi în structura spitalului există şi compartiment de terapie ocupaţională, prin care se desfăşoară integrat, pe spital, terapii ocupaţionale care cuprind ore de meloterapie, ateliere de art-terapie şi lucru manual, activităţi fizice, club de lectură, vizionare de filme, nu există resurse fizice şi umane pentru un program dedicat copiilor, cu atât mai puţin cu specializare pe adicţie. Noul spaţiu va fi dedicat tratării tinerilor cu adicţii, dar va reprezenta şi un loc sigur de informare şi prevenire a acestui fenomen.

 

Psihiatri specializaţi în tratarea dependenţelor

„Amplasamentul Spitalului Voila, la distanţă de marile aglomerări urbane, parcul natural în care ne desfăşurăm activitatea, alături de dorinţa noastră, a echipei Voila, de a contribui la «mai binele» aproapelui nostru, fac ca acest proiect să fie nu doar necesar, dar şi o reuşită, pentru că vom crea prin acest parteneriat o opţiune de încredere, profesionistă, în domeniul psihiatriei copilului şi adolescentului - un Centru rezidenţial specializat de tratament al adicţiilor la adolescenţi/tineri. Un parteneriat cu psihologi instruiţi în domeniul adicţiei, cu Clinica Atelier Psy - dedicată acestei patologii, şi îmbunătăţirea condiţiilor de cazare prin aportul Asociaţiei Zi de Bine este exact ce Spitalul de Psihiatrie Voila are nevoie”, a declarat Irina Minescu, medic primar psihiatrie pediatrică, managerul Spitalului de Psihiatrie Voila.

Medicii de la Spitalul de Psihiatrie Voila, împreună cu medicii psihiatri din cadrul Clinicii de psihiatrie şi psihoterapie Atelier Psy Bucureşti -  printre puţinii psihiatri din România cu specializare în prevenţia şi tratarea dependenţelor - , vor colabora în cadrul proiectului pentru dezvoltarea unui program de terapii specific acestui Centru, care poate să devină primul exemplu de bune practici din România, uşor replicabil în spitale de stat sau private.

„Plecăm de la realitatea extrem de dureroasă că în România, în 2024, nu există niciun singur centru, de stat sau privat, care să ofere îngrijiri rezidenţiale profesioniste, de psihiatrie şi psihologie, copiilor şi adolescenţilor care se confruntă cu probleme legate de consumul de substanţe - alcool, droguri, medicamente. În acest context, noi cei de la Clinica de psihiatrie şi psihoterapie Atelier Psy Bucureşti, clinică specializată în tratarea dependenţelor şi prima clinică de sănătate mintală care s-a adresat specific adolescenţilor dependenţi de droguri, ne bucurăm să facem parte dintr-un parteneriat cu oameni şi instituţii care cred că dependenţele pot fi tratate şi că putem oferi o şansă de vindecare acestor tineri, al căror început de drum în viaţă a fost marcat de consumul de droguri”, a spus  Eugen Hriscu, medic psihiatru, psihoterapeut, specialist în prevenirea şi tratamentul dependenţelor de substanţe în cadrul Clinicii Atelier Psy.







Psihiatru (2)