Este cunoscut faptul că diabetul poate duce la apariția cancerului mamar la femeile ce au fost deja diagnosticate cu diabet. Însă, un nou studiu arată că acest risc ar putea fi redus semnificativ prin administrarea pe termen lung a aspirinei, în doze mici.

România se află printre țările cu cea mai mare prevalență a diabetului din Europa. Un milion și jumătate dintre români suferă de această „epidemie”, după cum a fost numită recent.

O echipă de cercetare din Taiwan, condusă de dr. Yi-Sun Yang de la Universitatea de Medicină Chung Shan, a descoperit că o doză redusă de aspirină administrată zilnic pe termen lung ar putea combate riscul de cancer mamar în rândul femeilor cu diabet.

Un studiu din 2012 scosese la iveală conexiunea dintre diabet și cancerul mamar și o incidență a tumorilor cu 20% mai mare în rândul femeilor cu diabet. Deși, mecanismele din spatele acestei descoperiri nu erau clare, cercetătorii au sugerat că riscul crescut de cancer la sân s-ar putea datora schimbărilor produse de diabet în corp, precum nivelul ridicat de glucoză și inflamații.

 

Riscul de cancer mamar, redus cu până 47%

Dr. Yang și colegii săi din Taiwan au identificat 148,739 de femei diagnosticate cu diabet în baza de date națională. Apoi, au analizat, pe o perioadă de 14 ani, incidența cancerului de sân la acele femei diabetice care au luat zilnic o doză de aspirină între 75 și 165 de miligrame, în principal, pentru a preveni bolile cardiovasculare.

S-a descoperit că acestea prezentau un risc cu 18% mai mic de a dezvolta cancer la sân în comparație cu pacientele cărora nu li s-a administrat aspirină pe termen lung.

În plus, când a fost administrată o doză cumulată mare de aspirină, definită ca cel puțin 88,900 mg pe zi, riscul de cancer mamar a fost redus cu până la 47%.

„S-a identificat o diminuare a incidenței de cancer la pacientele care au continuat să își ia doza zilnică de aspirină pentru cel puțin doi ani și jumătate”, explică autorii studiului.

Nu s-a descoperit nici o corelație între cancerul mamar și administrarea de doze mici (sub 8,600 mg) și medii de aspirină (între 8,600 și 88,900 mg).

Cercetătorii atrag atenția că trebuie realizate studii suplimentare pentru a confirma validitatea descoperirii, dar datele sunt promițătoare. Studiul trebuie verificat și din punctul de vedere al unor factori de confuzie care încă nu au fost luați în calcul, cum ar fi vârsta pacienților sau prezența altor boli.

Cercetătorii sunt, însă, bucuroși: „Studiul sugerează că aceeași doză redusă de aspirină pe care pacientele de diabet o iau pentru prevenirea bolilor cardiovasculare ar putea să diminueze și riscul de a dezvolta cancer mamar.”

Sursa: Medical News Today