Directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), Oana Sivache, a cerut Ministerului Sănătăţii să recunoască starea de urgenţă generată de lipsa de personal şi să elaboreze o metodologie de ocupare a posturilor pe o perioadă determinată de un an, similară procedurilor din pandemie.


Toate spitalele din subordinea ASSMB se confruntă cu un deficit de personal, dar a menţionat că la spitalul „Gomoiu” sau la „Victor Babeş” a fost necesară chiar prezenţa Poliţiei, în contextul timpilor mari de aşteptare, informează Agerpres.

„În numele pacienţilor, dar şi al personalului din spitale, cerem un plan naţional pe termen mediu şi lung de politici de sănătate publică, unitar, pentru urgenta rezolvare a problemelor celor mai grave. Cerem Ministerului Sănătăţii să recunoască starea de urgenţă cu privire la lipsa de personal din sistem şi să facă o metodologie de ocupare a posturilor din sănătate pe o perioadă determinată de un an de zile, similar procedurilor din pandemie. De asemenea, cerem modificări ale procedurilor de aprobare a nevoilor din sănătate, pe baza memorandumului. Singura entitate competentă, în măsură să evalueze fundamentarea nevoilor în sănătate, este Ministerul Sănătăţii, şi nu alte ministere”, a arătat Oana Sivache, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul ASSMB.

Ea a menţionat că luni, 8 decembrie, a avut loc o întâlnire cu managerii spitalelor din Bucureşti, cu directori medicali, cadre medicale, preşedinţi ai asociaţiilor de pacienţi şi lideri Sanitas. La şedinţa de lucru au participat aproximativ 100 de persoane.

„Astăzi s-a tras un semnal de alarmă, întrucât blocajul din sănătate, generat pe motive financiare, dar sub o aparentă economie, a dus de fapt atât la pierderi de personal, cât şi la pierderi pentru pacienţi. Ne-am întâlnit astăzi cu dorinţa constructivă de a semnala faptul că încremenirea politicilor de sănătate poate duce la situaţii limită”, a spus ea.

Directorul ASSMB a declarat că în România exist un deficit de 15.000 de medici şi a estimat că acesta a fost generat de mai mulţi factori, inclusiv de „decizii fără analiză, care să ţină cont de realităţile sistemului”. Ea a atras atenţia asupra faptului că în 2014 circa 5.000 de elevi au fost admişi la cursurile de formare universitară, iar aceştia au urmat timp de şase ani cursurile facultăţilor de medicină. Dintre aceştia, au intrat la rezidenţiat aproximativ 4.500.

„Ponderea este extrem de mică pentru rezidenţiatul cu post. Circa 12% din totalul absolvenţilor licenţiaţi pot obţine un post prin concurs. Raportat la situaţia actuală, prin care ordonanţa de urgenţă blochează concursurile de ocupare a unui post la stat, se elimină şansa oricărui medic proaspăt specialist să lucreze într-un spital de stat sau în ţară. În concluzie, deşi România are un deficit de 15.000 de medici, statul, care a cheltuit cu şcolarizarea lor 300 de milioane de euro, aşa cum spunea domnul ministru Rafila, blochează prin ordonanţă angajarea celor 4.000 de medici deveniţi astăzi proaspăt specialişti”, a subliniat ea.

„Ne dorim ca anul acesta să nu mai fim blocaţi de ordonanţe de urgenţă care să ne oprească să facem investiţii în spitale sau lucrări de reparaţii curente (...) Sperăm să nu mai fie stopate plăţile, pentru că nimeni în lumea asta nu vine să îţi lucreze, ştiind că la un moment dat nu va fi plătit”, a precizat Oana Sivache.

Directorul ASSMB a menţionat câteva obiective de investiţii blocate la finalul anului 2023, prin prisma intrării în vigoare a Ordonanţei 90. Astfel, nu a fost posibilă continuarea lucrărilor pentru obţinerea autorizaţiei de siguranţă la incendiu la spitalele Carol Davila şi Filantropia. Nu a putut fi semnat un contract cu Enel, necesar pentru continuarea lucrărilor la banca de ţesuturi. De asemenea, facturile aferente anului 2023, neplătite, totalizează 70 de milioane de lei, în contextul în care pe 30 septembrie, înaintea adoptării Ordonanţei, ASSMB nu avea restanţe.

Sursă foto: Facebook ASSMB - Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti

 

 

 

Pediatru