Conducerea ASSMB şi managerii celor 19 spitale din Capitală administrate de Primăria Municipiului Bucureşti, prin ASSMB, au semnat astăzi un Memoriu comun prin care atrag atenţia asupra efectelor negative produse sistemului de sănătate prin aplicarea OUG 90/2023 pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, recent intrată în vigoare.


Memoriul este adresat Guvernului, respectiv premierului Marcel Ciolacu, ministrului Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila, ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, cu solicitarea de a fi efectuate „toate demersurile legale necesare, în vederea iniţierii şi adoptării unui act normativ prin care să se modifice OUG nr. 90/2023, în sensul stabilirii unei derogări/exceptări de la aplicare Art. I alin. (1) şi de la Art. II alin. (1), în ceea ce priveşte achiziţiile şi cheltuielile destinate unităţilor sanitare publice”, se arată într-un comunicat.

Cu toate că, declarativ, OUG 90/2023 are drept scop stoparea unor cheltuieli excesive, necontrolabile, precum şi restrângerea cheltuielilor publice, în realitate, aceasta produce o serie de probleme de ordin practic, cu impact deosebit de negativ în ceea ce priveşte sistemul de sănătate, se mai arată.

Dreptul la protecţia sănătăţii este un drept constituţional, care este posibil a se realiza doar dacă statul adoptă măsurile necesare pentru asigurarea şi exercitarea sa, în condiţii optime. Astfel, prin adoptarea tuturor măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare stabilite prin OUG 90/2023, fără a se face o derogare de la sistemul de sănătate, se aduce o gravă atingere dreptului constituţional al omului la protecţia sănătăţii şi obligaţiei statului de garantare a sa.

„Măsurile de austeritate impuse prin OUG 90/2023 riscă să submineze fundamentul sistemului sanitar, punând în pericol sănătatea şi viaţa pacienţilor. Reprezintă, practic, un atentat la dreptul fundamental la sănătate, garantat de Constituţie. Sănătatea nu este un lux, ci o necesitate, un drept care nu trebuie sacrificat pe altarul austerităţii. Din grijă pentru oameni, apelăm la responsabilitatea şi umanitatea factorilor de decizie pentru a revizui această ordonanţă, asigurând astfel că toţi cetăţenii pot beneficia de servicii medicale de calitate, accesibile în permanenţă. Este un imperativ moral ca Guvernul să protejeze sănătatea publică şi să nu o pericliteze prin politici fiscale restrictive”, a declarat Oana Sivache, director general ASSMB.

 

 

Psihiatru (2)