Din aceeași categorie
AstraZeneca a anunţat o scădere a cererii pentru Vaxzevria, care nu mai este fabricat şi nici distribuit: „Prin urmare, AstraZeneca a luat decizia de a iniţia retragerea autorizaţiei de comercializare a vaccinului Vaxzevria în Europa”, se arată într-un comunicat preluat de AFP şi Agerpres.
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a precizat pe site-ul său că autorizaţia de comercializare a Vaxzevria a fost retrasă „la cererea deţinătorului autorizaţiei de marketing”, respectiv a grupului farmaceutic britanic.
AstraZeneca a precizat că „va colabora cu celelalte agenţii de reglementare medicală din lume pentru a iniţia retrageri ale autorizaţiilor de comercializare pentru Vaxzevria acolo unde nu există o viitoare cerere aşteptată pentru acest vaccin”.
Vaccinul AstraZeneca, unul dintre primele lansate pe piaţă împotriva noului coronavirus, a înregistrat mai multe eşecuri, mai ales în ceea ce priveşte autorizaţia sa de comercializare în Statele Unite, care nu a fost emisă niciodată.
Serul s-a confruntat şi cu probleme de livrare în Europa, alături de suspiciuni de riscuri crescute de tromboză în urma mai multor decese.
Vaccinurile AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost rapid abandonate pe scară largă în ţările europene în beneficiul serurilor produse de Pfizer-BioNTech şi Moderna, ambele bazate pe tehnologia ARN mesager.
AstraZeneca şi Johnson&Johnson şi-au păstrat totuşi un loc central în mecanismul COVAX, un dispozitiv de ajutorare la nivel internaţional a vaccinării anti-COVID-19 în ţările sărace.
Grupul AstraZeneca reaminteşte faptul că agenţiile de reglementare din diverse ţări care au autorizat vaccinul Vaxzevria au considerat că „beneficiile vaccinării depăşesc cu mult riscurile de efecte secundare, extrem de rare”.
astrazenecaretragere vaccin anti-covidscadere cerere