Donatori din domeniul sănătăţii, la nivel mondial, au promis să aloce aproape 600 de milioane de dolari pentru eradicarea cancerului de col uterin, în cadrul primului forum global dedicat combaterii acestei boli.


Banca Mondială, Fundaţia Bill & Melinda Gates şi UNICEF, agenţia din cadrul ONU dedicată copiilor, au precizat într-o declaraţie comună că finanţarea va fi destinată extinderii accesului la vaccinare, depistare şi tratament în întreaga lume, informează Reuters şi Agerpres.

O femeie moare din cauza cancerului de col uterin aproximativ la fiecare două minute, iar aproximativ 90% dintre femei se află în ţările cu venituri mici şi mijlocii, unde accesul la vaccinuri preventive, precum şi la screening şi tratament poate fi foarte limitat.

„Avem cunoştinţele şi instrumentele necesare pentru a face din cancerul de col uterin o istorie”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Programele „încă nu au atins amploarea necesară”, consideră el.

Forumul pentru eliminarea globală a cancerului de col uterin, care a avut loc la Cartagena, în Columbia, a oferit oportunitatea de a schimba această situaţie, a adăugat el, deoarece guvernele şi partenerii din domeniul sănătăţii globale şi-au luat angajamentul de a lucra împreună pentru a pune capăt acestei boli.

Banca Mondială va aloca 400 de milioane de dolari pe o perioadă de trei ani, Fundaţia Bill & Melinda Gates va contribui cu 180 de milioane de dolari, iar UNICEF va dona 10 milioane de dolari.

 



Oncolog