Barometrul de Sănătate Publică, lansat joi, arată că 47% dintre români se consideră foarte bine informaţi cu privire la COVID-19, accesând surse oficiale, precum cele ale Uniunii Europene sau Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Datele mai arată că peste jumătate dintre români consideră că testarea şi tratamentul pentru infecţia cu SARS-CoV-2 nu sunt suficient de accesibile în România şi peste 83% consideră că este important să avem acces la medicamente inovatoare.


Protejarea locurilor de muncă, desfăşurarea şcolii în siguranţă şi implementarea măsurilor împotriva răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus ar trebui să fie priorităţile Guvernului în acest moment, în opinia românilor. Datele fac parte din „Barometrul de Sănătate Publică (octombrie 2020)”, ce evaluează percepţia românilor cu privire la sănătatea lor şi la sistemul de sănătate, în perioada pandemiei de COVID-19, realizat de Centrul de Cercetări Sociologice Larics (CCSL) şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI), sub egida Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române, în parteneriat cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

„Într-un astfel de Barometru nu evaluăm doar percepţia, ci măsurăm un indice de statalitate. Trebuie să evaluăm încredrea în sistem de fiecare dată când avem de-a face cu o criză. Cuvântul încredere este strategic într-o astfel de perioadă”, a declarat prof. univ. dr. Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

„Oricare dintre noi cred că ar trebui să ne gândim ce priorităţi avem ca lideri ai acestei naţiuni. În opinia mea, priorităţile ar trebui să fie problemele de sănătate - care sunt constante şi actuale, iar acum suntem într-o zonă critică -, educaţia şi hrana, care pot fi corelate cu păstrarea locurilor de muncă”, a declarat acad. Victor Voicu, vicepreşedintele Academiei Române, preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române.

37% dintre români sunt de părere că ţara noastră a fost nevoită să se descurce singură în combaterea pandemiei de coronavirus, iar peste 35% cred că ţara noastră a primit cel mai mult ajutor de la Uniunea Europeană.

În timp ce 47% dintre români se consideră foarte bine informaţi cu privire la COVID-19 şi 43% mai degrabă informaţi, cele mai de încredere surse oficiale de informaţie, în opinia lor, sunt Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În ceea ce priveşte sursele de informare despre coronavirus, situaţia medicală din ţară şi din lume sau despre măsurile luate de autorităţi, cei mai mulţi români se îndreaptă către televiziunile de ştiri, televiziuni în general sau ziare ori presa online, iar peste 43% declară că identifică zilnic sau aproape în fiecare zi informaţii sau ştiri false despre coronavirus.


Creşterea accesului la servicii medicale şi medicamente

Peste jumătate dintre români consideră că testarea şi tratamentul pentru infecţia cu SARS-CoV-2 sunt mai degrabă inaccesibile în România şi mai mult de jumătate dintre români şi-ar dori ca medicii să ofere consultaţii telefonice sau online şi după ce se încheie pandemia. Accesul la aparatură şi medicamente inovatoare, amabilitatea şi atenţia personalului medical, condiţiile din spitale şi gratuitatea sau compensarea serviciilor medicale de la bugetul de stat se numără printre aspectele care sunt importante pentru români, în afară de tratamentul propriu-zis, atunci când beneficiază de servicii medicale.

53% dintre români spun că îşi fac analizele anual sau mai des şi doar 11% declară că nu şi-au făcut analizele în ultimii 5 ani. În cazul apariţiei unei probleme de sănătate, peste jumătate merg direct la medicul de familie, cel care este considerat şi principala sursă de informare despre medicamente sau boli, 21% se informează despre ce ar putea fi vorba şi cumpără medicamente şi 14% apelează la ajutorul farmacistului. Doar 7% declară că merg direct la o policlinică sau la camera de gardă a unui spital.

În privinţa tratamentului, 8 din 10 respondenţi sunt de părere că românii nu beneficiază şi mai degrabă nu beneficiază de medicamente inovatoare în aceeaşi măsură ca alţi europeni, iar o treime dintre români au declarat că s-a întâmplat să nu găsească un medicament în România, atunci când au avut nevoie pentru ei sau un membru al familiei. De altfel, peste 83% consideră că este important să aibă acces la medicamente inovatoare: 42% spun că este important să beneficiem de inovaţie la fel ca toţi ceilalţi cetăţeni europeni şi 40% consideră că este important pentru îmbunătăţirea stării de sănătate şi a calităţii vieţii populaţiei. Când vine vorba despre principalele caracteristici ale unui medicament, respondenţii au declarat că vor ca acesta să acţioneze rapid, să fie uşor de administrat şi să nu aibă efecte adverse semnificative.

„Datele acestui Barometru, realizat în timp de pandemie, ne arată încă o dată cât de important este ca România să fie în rând cu ţările europene şi să aibă acces la standarde de îngrijire şi tratament avansate. Apreciem eforturile depuse de autorităţi în această perioadă şi suntem încrezători că sănătatea şi accesul la terapii noi vor rămâne prioritare şi în perioada următoare. Ne dorim ca datele acestui Barometru să aducă în atenţia factorilor de decizie adevăratele priorităţi ale românilor, astfel încât programele de guvernare pentru perioada următoare să pună în centrul acţiunilor vocea populaţiei”, a declarat Alina Culcea, preşedinte ARPIM.


Vaccinarea: peste jumătate sunt de acord cu vaccinarea în cazurile recomandate de medici şi autorităţi

Marile puteri ale lumii şi companiile multinaţionale producătoare de vaccinuri sunt cele care investesc cel mai mult pentru descoperirea unui vaccin împotriva COVID-19, cred 6 din 10 români. În cazul descoperirii unui vaccin pentru COVID-19, 21% dintre români s-ar vaccina dacă serul ar fi disponibil, o treime ar alege să se imunizeze doar dacă ar auzi că nu au fost efecte adverse şi 8% ar dori să ştie mai multe informaţii pentru a lua decizia vaccinării. Aproape jumătate dintre respondenţi sunt de părere că vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 ar trebui discutată pentru fiecare persoană în parte, pentru că este o problemă mai complicată decât pare, procentul celor care cred că vaccinarea are mai degrabă avantaje şi al celor care pun mai presus riscurile fiind similar.

Dintre tipurile de vaccinuri existente pe piaţă, vaccinul gripal, vaccinul împotriva hepatitei B, ROR, antirabic, varicelic şi vaccinul BCG sunt cunoscute pentru mai mult de jumătate dintre respondenţi şi tot peste jumătate (55%) sunt de acord cu vaccinarea în toate cazurile recomandate de medici şi autorităţi. În ceea ce priveşte vaccinarea copiilor, peste jumătate consideră că este necesară şi ar trebui să fie obligatorie, iar mai mult de o treime consideră că imunizarea lor este bună, dar nu ar trebui să fie obligatorie.

În contextul actual pandemic, 7 din 10  participanţi la sondaj au declarat că nu se vor vaccina în această toamnă împotriva gripei, iar peste 81% nu s-au imunizat nici sezonul trecut. Sondajul mai arată că 3 din 10 români sunt de părere că vaccinurile existente astăzi sunt eficiente şi sigure, în timp ce peste 43% consideră că sunt eficiente, dar nu ştiu cât de sigure sunt.

Sondajul de opinie „Barometrul de Sănătate Publică” a fost realizat în perioada 25 septembrie – 16 octombrie 2020, pe un eşantion de 1.000 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României, eroarea maximă admisă a datelor fiind de ±3%, la un grad de încredere de 95%. Chestionarele au fost aplicate în toate judeţele României şi în sectoarele Municipiului Bucureşti.

Puteţi consulta documentul integral aici: Barometru de sănătate publică