Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a declarat că numărul pacienţilor internaţi în secţia COVID şi în secţia de Terapie Intensivă COVID a unităţii medicale este în uşoară creştere în ultima săptămână.


„Cred că este importantă, în acest moment, efectuarea fenotipării la cazurile critice aflate în spital, pentru a se stabili dacă este vorba de variante Omicron 2”, a declarat managerul, pentru Agerpres.

Mahler a spus că, din datele cunoscute până în prezent, subvarianta BA.2 a Omicron are o rată de transmitere crescută faţă de prima variantă.

„Mai mult decât atât, are modificări sau mutaţii la nivelul proteinei spike, care o fac şi mai aderentă de mucoasa cu care intră în contact în corpul nostru, dar se pare că reuşeşte prin această mutaţie să se ascundă de anticorpii pe care noi îi avem deja în corp. Pentru acest moment, Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că este varianta cea mai îngrijorătoare, pentru că nu doar că se transmite mai uşor, dar pare a fi capabilă de a produce forme severe similare cu cele din valul Delta”, a explicat medicul.

Beatrice Mahler a mai afirmat că atât trecerea prin boală, cât şi vaccinarea anti-COVID oferă protecţie faţă de o formă severă a bolii cu BA.2.

„Din datele care sunt acum prezente, sunt două variante de răspuns: pentru cei care au trecut prin varianta Omicron 1 se pare că sunt protejaţi în acest moment sau că în procent mult mai mare vor fi protejaţi de această variantă Omicron 2, prin anticorpii pe care i-au format ca urmare a trecerii prin boală; pe de altă parte, vaccinurile şi anticorpii pe care îi avem produşi ca urmare a vaccinării par să ne protejeze de o formă severă de boală, dar în acest moment nu sunt date suplimentare publicate şi cercetările sunt încă în curs”, a spus medicul.

La persoanele care se prezintă la unitatea medicală cu forme uşoare de boală, simptomatologia remanentă după varianta Omicron este preponderent neurologică, a precizat Beatrice Mahler: „Aici, cu siguranţă, prin intermediul medicului de familie, trebuie ca pacientul să ajungă în cabinetul unui medic neurolog şi să beneficieze de recuperare neuromusculară”.

În privinţa pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 care au afectare respiratorie, consultul pneumologic rămâne prioritar, însă acesta nu ar trebui făcut mai devreme de 30 de zile.

Managerul Institutului „Marius Nasta” subliniază că purtarea măştii rămâne o importantă măsură de protecţie.

 

ORL