Știri

Bilanţ aniversar la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti

Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti marchează 65 de ani de la înfiinţare. Momentul coincide cu desfăşurarea unei noi ediţii a Zilelor Ştiinţifice ale Institutului.
17 Decembrie 2024
Știri
17 Decembrie 2024

Bilanţ aniversar la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti

Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti marchează 65 de ani de la înfiinţare. Momentul coincide cu desfăşurarea unei noi ediţii a Zilelor Ştiinţifice ale Institutului.
 

Peste 500 de persoane – academicieni, cadre didactice universitare, cercetători, medici primari, medici specialişti şi medici rezidenţi şi studenţi la medicină –  sunt aşteptaţi să participe în perioada 16-20 decembrie la „Zilele Ştiinţifice ale Institutului Clinic Fundeni”. Evenimentul marchează şi aniversarea a 65 de ani de la înfiinţarea unităţii sanitare.

„Acum, la ceas aniversar, ne aflăm într-un nou moment de referinţă pentru Institutul nostru, împletirea trecutului cu prezentul deschizându-ne astăzi perspectiva dezvoltării continue care să permită punerea tot mai mult în valoare a performerilor în sănătate de care se bucură acest mare centru clinic, universitar şi de cercetare ştiinţifică, a cărui activitate integrată va fi relocată în următorii ani într-un ansamblu nou şi dotat la standarde europene pentru a ne oferi tuturor, dar mai ales pacienţilor noştri, condiţii de diagnostic şi tratament superpozabile marilor centre occidentale prin care să reuşim să ne aliniem dezvoltării accelerate pe care o cunoaşte medicina actuală la nivel global ”, a declarat prof. dr. Anca Coliţă, managerul Institutului.

De-a lungul timpului, în Institutul Clinic Fundeni s-au efectuat multiple premiere naţionale. Între a acestea amintim: primul transplant renal 1980 – premieră naţională (donator în viaţă – mamă/fiu); prima recoltare multi-organ (rinichi plus ficat) de la donator în moarte cerebrală; primele două transplanturi renale cu grefe de la donatori în moarte cerebrală, realizate cu succes în anul 1997; primul transplant renal la copil, cu grefă de la donator în moarte cerebrală realizat cu succes în anul 1999; primul transplant renal din România la receptor cu HIV realizat cu succes în anul 2022; dublu autotransplant; transplant de celule hematopoietice în tandem, precum şi implementarea tratamentului cu terapii celulare CAR-T.

Institutul Clinic Fundeni în cifre

Astăzi Institutul are o capacitate de spitalizare de 1.158 de paturi de spitalizare continuă şi de zi, 27 de secţii şi 10 specialităţi medicale complexe, 3 centre de transplant renal, hepatic şi medular, 3 laboratoare, o unitate de transfuzie sanguină şi o bancă de celule stem.

Anual sunt internaţi aici peste 50.000 de pacienţi în spitalizare continuă şi aproximativ 80.000 în spitalizare de zi. Dintre pacienţii care se adresă serviciilor medicale din Institut, 70% provin din alte judeţe şi doar 30% din Bucureşti. Totodată, 66% dintre pacienţi sunt din mediul urban şi 34% din mediu rural.

În ceea ce priveşte numărul de persoane transplantate şi numărul de pacienţi urmăriţi pre- şi post-transplant, statistica anului 2024 pentru perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie arată în felul următor: 50 de pacienţi cu transplant renal şi 5.859 de consultaţii pre şi post-transplant renal; 46 de pacienţi cu transplant hepatic şi 3.395 de consultaţii pre- şi post-transplant hepatic; 175 de pacienţi cu transplant medular; 8 pacienţi care au beneficiat de tratamentul cu terapii celulare CAR-T.



Oncologinstitutul clinic fundenitransplantpremiereterapie CAR-Tzile stiintifice
Te-ar mai putea interesa
Știri

Acad. prof. dr. Irinel Popescu: „Nu peste mult timp am putea avea un oraș medical – Orașul Medical Fundeni”

Florentina Ionescu
...

Știri

ANT urmează să se interconecteze cu instituții similare internaționale

Cristina Ghioca
...

Știri

Caz inedit la Iași: un bărbat a primit câte un rinichi de la ambii părinți

Florentina Ionescu
...