Studenţii medicinişti craioveni au împodobit, ca în fiecare an, bradul UMF Craiova. Şi au prins în cetină clipele frumoase de peste an, succesele de la examene şi mai ales faptele bune, deloc puţine, care le-au adus şi mai multă bucurie.


Anul 2023 a fost unul plin la UMF Craiova: zeci de evenimente academice, organizate de cadrele didactice, dar şi de studenţi, au adus mulţi şi mari specialişti din ţară şi din străinătate din diverse domenii ale medicinei. Au conferenţiat, au oferit training-uri şi workshop-uri, au devenit parteneri ai UMF Craiova în programul instituţional de cultivare a multidisciplinarităţii şi prevenţiei, se arată într-un comunicat.

 

Congrese şi paneluri ştiinţifice

Congresul Naţional de Medicină de Familie a adus abordări aplicate pe teme legate de pediatrie, cardiologie, vaccinologie, imagistică, strategii de dezvoltare organizaţională. În aprilie a avut loc Craiova Connects 2023. Panelurile ştiinţifice au reunit teme de interes major atât pentru medicii celor trei specialităţi, cărora le-a fost dedicată ediţia 2023 Craiova Connects, cât şi pentru medicii din zonele conexe acestora: medicina internă, oftalmologie, nefrologie, cardiologie, endocrinologie, oncologie, medicina de familie, asistenţi medicali. A fost apoi, în mai, Simpozionul Pharma-med 2023: 700 de farmacişti din toată ţara au discutat proceduri de aliniere la schimbările privind serviciile farmaceutice oferite într-o farmacie comunitară.

În iunie, Congresul Stoma LINKS a propus explorarea cazurilor stomatologice ţinând cont şi de patologiile asociate ale pacientului.

 

Un an aniversar

Pe 16 iunie 2023 Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova a sărbătorit 25 de ani de la înfiinţare. A avut loc şedinţa aniversară a primului Senat al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, condusă de fondatorul UMF din Craiova, prof. univ. em. dr. Tudorel Ciurea.

Tot în iunie, şi tot pe principiul multidisciplinarităţii, a avut loc Conferinţa Internaţională de Chirurgie HEROES, organizată de Asociaţia Eleno-Română de Chirurgie, Academia Română de Ştiinţe Medicale şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova. Toamna au fost Zilele cardiologiei craiovene. Evenimentul a reunit cardiologi de marcă din întreaga ţară şi a abordat teme de actualitate din zona Imagisticii prin Rezonanţă Magnetică, a cardiologiei intervenţionale, a cardio-oncologiei şi altele.

Apoi, a fost Conferinţa Asociaţiei Dermatologilor din Oltenia, 2023, cu tema „Sindroame paraneoplazice şi cancere cutanate” şi, înainte de începerea anului universitar, s-a desfăşurat Congresul Naţional de Radiologie şi Imagistică Medicală din România. După mai bine de 20 de ani, s-au reunit la Craiova specialişti în domeniul radiologiei şi imagisticii din toate centrele universitare din România şi din întreaga Europă.

 

Campanii de informare

Anul universitar a debutat cu deja tradiţionalul Curs internaţional de Anatomie ecografică musculoscheletală la UMF Craiova. Iar primul semestru a fost bogat în campanii de informare şi educare create şi implementate de cadre didactice şi studenţi.

„Ne amintim acum de campaniile care i-au dus pe specialiştii UMF în mijlocul comunităţii, în şcoli, în mediul rural, în parcuri şi hipermarketuri. Au oferit consultaţii gratuite, dar şi informaţii corecte care să ne ferească de boli, să ne ajute să avem grijă de sănătatea noastră. Aşa au fost numeroasele campanii prin care s-au oferit servicii medicale gratuite de prevenţie, screening, diagnostic şi tratament în cancerul colorectal şi pentru populaţia din Oltenia”, se arată în comunicat.  

Peste 50 000 de oameni au beneficiat de aceste servicii. UMF din Craiova, în parteneriat cu UMF „Carol Davila” Bucureşti, a organizat Campania „#Salvează o viaţă! #Salvează-ţi viaţa!”, încurajând cetăţenii să doneze sânge.

 

Activităţi ale societăţilor studenţeşti

„Ai grijă de fiica ta! Campanie de informare şi educare UMF Craiova”, ”Un act de Prevenţie = O viaţă sub Protecţie/Salvează o viaţă! Salvează-ţi viaţa!”, „ContraTimp”, „Manifest UMF din Craiova: Corpul tău. Puterea ta”, „Ziua mondială de luptă împotriva hepatitelor virale” sunt câteva dintre conceptele-cheie ale întâlnirilor specialiştilor UMF cu comunitatea, se mai arată.

La rândul lor, societăţile studenţeşti, Societatea Studenţilor Medicinişti, Societatea Studenţilor Stomatologi din Craiova, Organizaţia Studenţilor Farmacişti, Societatea Studenţilor Craioveni în Asistenţă Medicală şi Moaşe, Societatea Studenţească de Chirurgie au organizat şi organizează aproape săptămânal evenimente pentru colegii lor din Craiova şi din întreaga ţară.

„Energia lor, pasiunea şi bucuria de a dărui se vede în fiecare activitate, în fiecare fotografie prinsă în bradul UMF Craiova 2023”, se subliniază în comunicat.






Medic