Asociaţia Zi de Bine a inaugurat platforma educaţională bineinculori.ro, alfabetul tactil al culorilor sau alfabetul Scripor, dezvoltat de Tudor Scripor. Cuvântul „culoare”, indiferent de limbă, dialect, cultură sau zonă geografică, a fost redus la un simbol, unic şi universal, care permite nevăzătorilor să recunoască şi să diferenţieze culorile în mod eficient, fără bariere de limbă şi fără a fi necesar să înveţe alfabetul Braille.


Proiectul a fost realizat cu susţinerea partenerilor strategici ai Asociaţiei Zi de Bine, se arată într-un comunicat.

„Platforma educaţională bineinculori.ro oferă nu doar o modalitate eficientă de învăţare a alfabetului tactil al culorilor, ci şi susţine promovarea incluziunii, făcând legătura între două lumi, cea a persoanelor tipice şi a persoanelor nevăzătoare. În plus, aceasta a fost creată nu doar ca o platformă, ci ca o punte solidă de comunicare, sporind empatia şi sensibilizarea faţă de nevoile persoanelor nevăzătoare”, a declarat Tudor Scripor, creatorul alfabetului Scripor.

Algoritmul alfabetului Scripor se bazează pe teoria culorilor, recunoscută la nivel internaţional prin reprezentarea celor trei culori primare -  roşu, galben, albastru - , a culorilor secundare -  portocaliu, verde, mov - , a culorilor terţiare -  maro - , precum  şi a culorilor acromatice -  gri, alb şi negru.

„Dacă o celulă Braille este compusă din şase puncte, celula Scripor este compusă din zece puncte în total. Poziţiile punctelor sunt identificate prin numere de la 1 la 9, iar numărul 10 este alocat punctului de orientare. Acesta îndeplineşte un dublu rol: determină poziţia celulei şi elimină orice confuzie dintre reprezentările alfabetului Braille şi Scripor. O combinaţie de puncte dintr-o singură celulă este folosită pentru a reprezenta o culoare. O celulă adiacentă, alăturată culorii de bază reprezintă nuanţele deschise sau închise, tonurile, saturaţia sau intensitatea culorilor”, se arată în document.

În plus, timpul de asimilare a alfabetului Scripor este de aproximativ 30 de minute sau chiar mai puţin pentru cei care ştiu şi alfabetul Braille, timpul mediu de asimilare a alfabetului Braille fiind în general de 2 ani.

În Bucureşti trăiesc peste 5.800 de persoane cu dizabilităţi vizuale, iar la nivel naţional, conform Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPDPD), sunt înregistrate peste 86.000 de astfel de cazuri. Majoritatea sunt persoane care îşi pierd vederea într-un anumit moment al vieţii, nu se nasc nevăzătoare. Din păcate, pentru aceste persoane, învăţarea alfabetului Braille după o anumită vârstă este dificilă sau chiar imposibilă.

Proiectul „Bine în culori” oferă o soluţie inovatoare în acest sens, în contextul  în care acest sistem a devenit esenţial pentru implementarea unor directive europene obligatorii de accesibilizare a produselor. Prin intermediul alfabetului Scripor se poate semnaliza culoarea unui produs în toate limbile ţărilor în care este vândut, fără a necesita etichete mult prea lungi.

Câteva exemple au fost date chiar la lansarea platformei: centurile colorate pentru diverse arte marţiale, cubul rubik, etichete adezive care pot fi lipite pe orice, sticle de vin cu etichete care indică culoarea vinului ş.a.m.d.

„Bine în culori” oferă persoanelor nevăzătoare un beneficiu vital: capacitatea de a distinge între produse sau substanţe de aceeaşi formă şi dimensiune, dar cu proprietăţi diferite.






Alergologia