Cercetătorii americani de la Spitalul de Copii din Cincinnati, SUA, au descoperit rețele complexe de comunicare tip cross-talk, care controlează procesul de fomare al ficatului din embrionul uman, până acum necunoscute lumii științifice. Această descoperire este esențială pentru încercarea oamenilor de știintă de a recrea în laborator un ficat funcțional din celule stem care să poată fi, mai apoi, transplantat la oameni.

Cercetătorii menționează că mai au mult de lucru până a putea face studii clinice pe acest țesut hepatic, dar noile descoperiri sunt promițătoare.

Transplantul de organe poate salva vieți, dar cererea depășește de multe ori numărul donatorilor. Dezvoltarea de țesut și organe în laborator poate fi o metodă eficientă de a testa medicamente, dar oamenii de știință nu au creat, încă, organe-replică perfecte ce pot fi transplantate la om.

Echipa de cercetători a utilizat secvențierea de ARN monocelular(nu sunt sigura aici de traducere „The team used single-cell RNA sequencing (RNA-Seq) to keep track of individual cells” https://ro.wikipedia.org/wiki/RNA-Seq) pentru a monitoriza celulele individuale și a observa cum acestea se comportă în timpul procesului de dezvoltare al ficatului în laborator. Diferite tipuri de celule comunică între ele prin proteine și, analizând acest cross-talk, cercetătorii au putut identifica un tipar, esențial pentru a crea un ficat similar celui uman.

Spre exemplu, factorul vascular endotelial de creștere, sau VEGF, și receptorului acestuia, VEGFR-2, lucrează împreună pentru a crea vasele sangvine și a alimenta ficatul cu sânge. Acest proces a fost observat atât în cazul celulele hepatice de la șoareci și oameni, cât și la ficatul creat în laborator.

Cercetătorii subliniază că această comunicare dintre VEGF și VEGFR-2 este esențială pentru dezvoltarea și maturizarea țesutului hepatic.

„Datele arată că această comunicare dintre celule determină dezvoltarea lor într-o manieră similară cu cea din procesul de formare a ficatul uman”, explică dr. Barbara Treutlein, unul dintre cercetători. „Încă mai avem multe de învățat până la a crea un ficat funcțional, dar această descoperire este un mare pas înainte.”Diferențele care încă există între țesutul hepatic natural și cel creat în laborator se pot datora, cred cercetătorii, micromediului dintr-un vas petri, diferit de cel în care se dezvoltă un embrion uman.

Sursa: ScienceDaily