Autorităţile sanitare americane au autorizat de urgenţă aducanumab, primul anticorp monoclonal care acţionează asupra psihopatologiei bolii Alzheimer.


Food and Drug Administration (FDA), agenţia americană pentru produse alimentare şi medicamentoase, arată, într-un comunicat preluat de publicaţia Doctissimo, că a autorizat aducanumab, care face parte dintr-o imunoterapie ce acţionează asupra depozitelor de proteină precursoare a amiloidului – acesta fiind unul din mecanismele prin care se instalează boala.

Aducanumab, comercializat sub numele Aduhelm şi dezvoltat de laboratorul american Biogen, foloseşte un anticorp monoclonal uman care permite încetinirea declinului cognitiv asociat bolii Alzheimer. Eficacitatea sa a fost evaluată în cadrul a trei studii diferite, care au avut, în total, 3.482 de subiecţi.

La pacienţii care au primit tratament, s-a înregistrat „o scădere semnificativă a plăcilor de amiloid”, scăderea variind în funcţie de doză şi de perioada de administrare. Acestă încetinire a declinului cognitiv a fost observată la persoanele cu tulburări cognitire uşoare şi la cei la care boala era în stadiu incipient.

Cercetătorii au precizat că Aduhelm nu este un tratament curativ. Nu permite nici ameliorarea cogniţiei şi nici stoparea procesului neuroevolutiv. Totuşi, prin eliminarea depunerilor de beta-amiloid, care se acumulează în creierul pacienţilor, Aduhelm ameliorează simptomele bolii.

FDA precizează că Aduhelm este prima terapie care ţinteşte psihopatologia fundamentală a bolii şi explică faptul că autorizarea folosirii de urgenţă a unui medicament poate fi obţinută pentru o boală gravă sau mortală, când el oferă „beneficii terapeutice semnificative comparativ cu tratamentele existente”.

Printre efectele secundare cel mai frecvent raportate se numără anomalii la nivelul imagisticii amiloide, dureri de cap, diaree, stări de confuzie, delir, alterare a stării mentale şi dezorientare.

Autorităţile sanitare americane au solicitat laboratorului Biogen să facă un nou studiu clinic controlat şi randomizat, pentru a verifica beneficiile clinice ale medicamentului.

Dacă acest nou studiu nu dă la iveală beneficii clinice, FDA ar putea declanşa o procedură de retragere a autorizării medicamentului respectiv.

 

Farmacist