Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) este revoltată de faptul că autorităţile au decis să blocheze internarea pacienţilor cronici. Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA solicită să se revină asupra deciziei.


Chiar dacă pacienţii cronici par să nu fie o urgenţă majoră, ei vor deveni una curând, dacă nu au acces la îngrijiri medicale şi la monitorizare, se arată pe pagina de Facebook a COPAC.

„Reamintim autorităţilor că 88% din pacienţii trataţi cu cancer au decedat în 2020, potrivit unor date şi declaraţii oficiale, şi 25% din pacienţii cu boli cardiovasculare nu au mers deloc la medic, potrivit unui studiu COPAC”, se mai spune în postare.

„Mi se pare o lipsă de responsabilitate din partea autorităţilor să închidem din nou spitalele pentru pacienţii cronici. Pandemia nu va pleca aşa uşor, iar pacienţii cronici vor plăti, unii chiar cu viaţa. În plus şi statul va plăti de 2-3 ori mai mult pentru a le trata ulterior complicaţiile. La aproape doi ani de la începerea pandemiei, noi găsim aceeaşi soluţie ca la început, să închidem spitalele, în condiţiile în care acum este demonstrat ce decizie nocivă a fost”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

Coaliţia solicită factorilor de decizie să revină asupra deciziei, să găsească alte soluţii pentru bolnavii COVID şi să nu pună în pericol viaţa bolnavilor cronici.

La rândul lor, reprezentanţii Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) fac un apel către autorităţi, solicitând ca pacienţii cu HIV să aibă acces la internare.

„Pacienţii cu HIV au nevoie uneori de internare imediată, chiar daca nu pot fi încadraţi în categoria urgenţe majore. Fără investigaţii şi tratament adecvat atunci când apar problemele, în câteva săptămâni se ajunge la deces”, se arată într-un comunicat al UNOPA.

„De la începutul pandemiei spitalele de boli infecţioase s-au închis pentru ei, sunt doar câteva locuri în ţară care aveau circuite separate şi mai puteau interna un pacient cu HIV. Prin acest ordin, practic li se interzice accesul total la îngrijiri medicale şi la medicii lor”, se mai arată în document.


Oncolog