Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, Comisarul European pe sănătate şi alimentaţie, Stella Kyriakides, a declarat, marţi, în cadrul unui eveniment la Parlamentul European că, într-un număr tot mai mare de ţări, cancerul reprezintă prima cauză de deces. În România, în fiecare zi, 142 de oameni mor de cancer. Tocmai de aceea, bolnavii de cancer şi medicii le cer autorităţilor să adopte şi să implementeze un Plan Naţional de Oncologie.

„40% dintre noi vom face cancer în viaţa noastră. Aceasta în sine este o cauză suficientă pentru a ridica această afecţiune în topul priorităţilor noastre din zona de sănătate. Pacienţii au dreptul să aibă acces la medicamente accesibile pentru a răspunde nevoilor lor, iar industria farmaceutică trebuie încurajată să rămână un lider inovator la nivel mondial. Cercetare, prevenţie, diagnostic, tratament, îngrijirea paliativă – toate acestea sunt piese vitale ale aceluiaşi puzzle şi ale aceleiaşi călătorii a fiecărui pacient cu cancer”, a afirmat Stella Kyriakides, Comisarul European pe Sănătate şi Alimentaţie.

România deţine recordul negativ în ceea ce priveşte rata mortalităţii prin cancer în Europa, avertizează Colegiul Medicilor din România.

În fiecare zi, 142 de români mor de cancer, conform Global Cancer Observatory. În lipsa unor programe naţionale de screening şi informare, boala este depistată în stadii tardive.

România ar trebui să se alinieze planului european, iar oncologia să reprezinte o prioritate naţională, beneficiind de introducerea imediată în sistemul de asigurări de sănătate, simultan cu celelalte ţări din UE.

Pentru mulţi pacienţi oncologici din România, prima schemă de tratament poate fi şi ultima, iar timpul este cea mai importantă resursă; de aceea tratamentul potrivit, cât mai curând posibil, pentru pacientul potrivit, este o necesitate, nu un slogan.

Fiecare zi este o luptă, însă medicamentele oncologice nou introduse în Europa ajung în România după 2-3 ani, fiind de multe ori prea târziu, atrag atenţia reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABCR).

Urgentarea şi simplificarea procedurilor de autorizare, aprobarea de preţ şi compensare în România pentru a deveni accesibile pacienţilor este cea mai mare prioritate.

Pe de altă parte, diagnosticul de precizie reprezintă şansa pacientului oncologic de a avea acces la tratamentul potrivit tipului său de cancer, cu rezultate mult mai bune şi cu reducerea costurilor inutile.

Acest lucru se poate obţine prin dezvoltarea unui program de diagnostic de precizie pentru cancer, prin Constituirea la nivelul CNAS a unui program pentru decontarea costului testelor necesare pentru diagnosticul de precizie al cancerului.

Astfel, FABCR cere autorităţilor să facă un pas înainte pentru adoptarea şi implementarea unui Plan Naţional de Oncologie pentru prevenţia, depistarea precoce a afecţiunii şi creşterea ratei de supravieţuire.

„Atunci când pacientul primeşte un diagnostic de cancer, vrea să ştie două lucruri: ce tratament va face, ce terapii noi există şi ce şanse de supravieţuire are? Ca să putem răspunde la toate aceste întrebări, avem nevoie de un plan naţional de oncologie, eficient, bine pus la punct, care acum, din păcate, lipseşte cu desăvârşire. Planul ar trebui să cuprindă toţi paşii ce trebuie făcuţi de la prevenţie până la îngrijirea paliativă. Mai exact, este nevoie de: programe de screening, depistare precoce, acces la investigaţii, acces la terapii inovatoare, testări genetice, chirurgie oncologică şi, nu în ultimul rând, acces la medicamente. Totodată, cerem şi implementarea unui Registru Naţional de Cancer care ar monitoriza efectele tratamentelor prescrise pacienţilor şi banii alocaţi acestor tratamente. Cred că este singură şansă prin care putem să ne atingem scopul: acela de a creşte rata supravieţuirii în cancer, de a da o şansă în plus la viaţă unui bolnav, până la urmă”,  a declarant Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Cea mai mare incidenţă în România o are cancerul de plămâni (13,6%), urmat îndeaproape de cancerul colorectal (13,3%) şi de cancerul de sân (11,5%). Cancerul de plămâni este responsabil de aproximativ 30% dintre decesele cauzate de cancer în România. Este urmat de cancerul colorectal (aproximativ 17% dintre  decese), cancerul de sân (aproximativ 10%), cancerul de ficat şi  cancerul de stomac(aproximativ 9% fiecare) şi cancerul de pancreas (aproximativ 8%).

„Doar printr-o bună organizare a sistemului medical din România putem spera la o soartă mai bună pentru pacienţii diagnosticaţi cu cancer. Cancerul nu trebuie să fie egal cu moarte. De aceea, avem nevoie de un plan clar pentru a lupta cu aceste cifre, pentru a pune un diagnostic corect şi pentru a da dreptul pacientului la tratamentul potrivit. Trebuie să ne unim forţele şi să ajutăm la scăderea mortalităţii prin cancer, diagnosticarea în stadii curabile şi creşterea supravieţuirii”, spune şi dr. Lidia Kajanto, medic primar oncolog şi managerul Institutului Oncologic Bucureşti.