Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca organizează, în perioada 3-4 mai, prima ediţie a UMF Cluj Technology Transfer Days. Evenimentul face parte din proiectul „PROGRES - Creşterea performanţelor cercetării ştiinţifice, susţinerea excelenţei în cercetare şi a inovării în medicină”.


Manifestarea va avea loc în clădirea Facultăţii de Medicină, de pe strada Gh. Marinescu nr. 23, la etajul 1, între orele 10.00 – 17.00, se arată într-un comunicat.

Pe parcursul celor două zile, vor fi prezentate rezultate ale cercetării desfăşurate în cadrul UMF „Iuliu Haţieganu”, sub formă de brevete de invenţie sau cereri de brevet de invenţie, precum şi serviciile oferite de cele două centre de cercetare care funcţionează în cadrul universităţii: Centrul de Cercetări pentru Medicină Avansată - MedFUTURE şi Centrul de Cercetări pentru Genomică Funcţională, Biomedicină şi Medicină Translaţională – Genomic Center. Centrele de cercetare vor putea fi vizitate de cei interesaţi.

„În cadrul acestei manifestări, vor fi organizate standuri expoziţionale, pentru a facilita întâlniri şi sesiuni de matchmaking între profesionişti şi cercetători, cu scopul de a încuraja crearea de noi colaborări între mediul privat şi cel universitar, în domeniul medical. Colegii noştri au în derulare foarte multe proiecte de cercetare şi ne bucurăm că, prin acest eveniment, vom putea face cunoscute rezultatele muncii lor”, a spus prof. dr. Mihaela Băciuţ, prorector ştiinţific în cadrul universităţii clujene.

Participanţii la UMF Cluj Technology Transfer Days vor avea oportunitatea de a vizita standurile cu informaţii despre invenţiile cercetătorilor clujeni, de a participa la prezentările acestora şi la sesiunile de Q&A.

Printre brevetele de invenţie şi cererile de brevet de invenţie expuse se numără procedee, echipamente şi produse medicale -  precum rădăcina dentară artificială, implantul dentar care reproduce mobilitatea fiziologică a dinţilor naturali, un instrument laparoscopic pentru localizarea extralumenală precisă a unei tumori colorectale sau un sistem de nanoparticule bazate pe ADN plasmidial recombinat, pentru profilaxia infecţiei cu SARS-CoV-2.

UMF Cluj Technology Transfer Days se adresează atât comunităţii academice a universităţii organizatoare (cadre didactice, cercetători, doctoranzi, studenţi), cât şi membrilor celorlalte universităţi clujene, companiilor private şi tuturor celor interesaţi de domeniul cercetării şi inovării în medicină şi farmacie.

„Acest eveniment face parte dintr-un proiect amplu de dezvoltare instituţională, de finanţare a excelenţei în Cercetare, Dezvoltare şi Inovare, pe care l-am demarat la începutul acestui an. Obiectivul principal al proiectului îl constituie menţinerea statutului de pol de excelenţă naţional în medicina personalizată şi translaţională, dezvoltarea şi consolidarea poziţiei universităţii noastre în Europa de Est prin creşterea capacităţii şi a performanţei instituţionale în acest domeniu, susţinerea activităţilor de cercetare de excelenţă a universităţii şi susţinerea diseminării rezultatelor cercetării. UMF «Iuliu Haţieganu» Cluj-Napoca deţine astăzi, datorită investiţiilor din ultimii ani, una din cele mai performante infrastructuri de cercetare la nivel naţional, cu o politică a cercetării puternic integrată în mediul academic”, a precizat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul universităţii clujene.

Intrarea este liberă, iar programul evenimentului poate fi consultat pe site-ul universităţii.

 Farmacist