Secretarul de Stat, Alexandru Rogobete a fost invitat la Comisia Europeană să prezinte Strategia României de digitalizare în Sănătate. Este vorba de proiecte de 650 de milioane de euro pentru digitalizarea sistemului de sănătate românesc.


Secretarul de Stat a participat la Bruxelles la un eveniment organizat de structurile Comisiei Europene, având ca temă schimbul de experienţă în domeniul strategiei naţionale de digitalizare a sistemului medical din România, se arată într-un comunicat. Oficialul român a prezentat obiectivele generale ale Strategiei Naţionale de Digitalizare în Sănătate şi proiectele de investiţii în digitalizare cu fonduri europene, pe care Ministerul Sănătăţii le coordonează. Proiectele de digitalizare din Sănătate sunt parte a primei Strategii Naţionale de Digitalizare, demarată în luna iunie în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi toţi reprezentanţii principalelor instituţii medicale din România.

Concret, este vorba de proiecte în valoare de peste 650 milioane de euro care vor fi direcţionaţi către digitalizarea a peste 200 de unităţi sanitare, transformarea digitală a activităţii din Ministerul Sănătăţii şi din subordonate, dezvoltarea sistemului informatic al CNAS şi realizarea unui sistem naţional de telemedicină.

„Este o onoare pentru noi să fim invitaţi la nivelul Comisiei Europene să prezentăm modelele folosite de Ministerul Sănătăţii pentru realizarea proiectelor de digitalizare a sistemului de sănătate din România. În mod special, colegii de la Bruxelles au apreciat structura simplă, logică şi clară a Strategiei Naţionale de digitalizare în Sănătate pe care o realizăm în România. Lucrăm împreună, cu responsabilitate şi bună credinţă, pentru a schimba în bine înfăţişarea sistemului medical”, a declarat dr. Rogobete.

Evenimentul a fost organizat de Direcţia Generală pentru Reforme Structurale din cadrul Comisiei Europene şi a avut loc la Bruxelles, în perioada 3-4 octombrie 2023.

La 24 august, Ministerul Sănătăţii a lansat un nou apel de proiecte, în valoare de 100 de milioane de euro, pentru digitalizarea instituţiilor din domeniul sănătăţii. Este vorba despre achiziţionarea de echipamente IT şi de soluţii digitale pentru debirocratizarea administraţiei medicale. Eligibile să aplice au fost Direcţiile de Sănătate Publică, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Institutul Naţional de Transfuzii, Serviciile de Ambulanţă, Agenţia Naţională de Transplant.

 

 

ORL