Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti, alături de Primăria Sectorului 4 şi de Business Development Group SRL, anunţă primul parteneriat local, într-un proiect european de accelerare a aplicării soluţiilor verzi bazate pe natură („Nature Based Solutions”) în lupta pentru diminuarea efectelor schimbărilor climatice.


Proiectul a fost depus în anul 2022 şi a primit finanţare din partea programului HORIZON Europe, se arată într-un comunicat.

NATALIE („accelerating and mainstreaming NATure bAsed solutions to enhance resiLIEnce to climate change for diverse biogeographical European regions”) reuneşte 43 de organizaţii, majoritaea din Europa. Obiectivul principal al proiectului este de a întări colaborarea şi schimbul de cunoştinţe dintre membrii consorţiului, cu scopul de a dezvolta soluţii novatoare pentru adaptarea societăţii la schimbările climatice.

Proiectul, condus de Office International de l’Eau (Franţa), dezvoltă şi testează 25 de activităţi diferite în cele 13 studii de caz din Grecia, România, Letonia, Insulele Canare, Belgia, Franţa, Norvegia, Italia, Insulele Baleare şi Lituania.

Soluţiile verzi sunt acţiuni inspirate de natură, sustenabile din punct de vedere financiar şi de mediu, proiectate şi dezvoltate astfel încât să poată furniza o gamă largă de servicii şi beneficii ecosistemice.

În România, cele două studii de caz în care se vor proiecta, dezvolta şi testa soluţii novatoare pentru conservarea naturii şi rezilienţă urbană sunt Parcul Natural Văcăreşti şi Parcul „Lumea Copiilor”, ambele situate în Sectorul 4 din Capitală.

Partenerii proiectului invită în parteneriatul creat iniţial, în cadrul sesiunilor de lucru şi de discuţie a soluţiilor, toate organizaţiile care sunt interesate şi pot aduce contribuţii la nivel tehnologic, social, digital, de mediu şi de guvernare.

„Este esenţială colaborarea intersectorială în discutarea, analizarea şi adaptarea soluţiilor propuse şi în alte zone urbane sau rurale din România”, se subliniază.

În timpul desfăşurării proiectului se va constitui un Forum Local al Apei, la nivelul Municipiului Bucureşti, compus din specialişti în domeniile apei şi alte domenii conexe (digitalizare, biodiversitate, soluţii verzi, apa-energie-hrană-ecosisteme, economie circulară, etc.) precum şi din simpli cetăţeni.

Credit foto: Helmut Ignat/ Facebook Parcul Natural Văcăreşti





ORL