Guvernul României a aprobat în şedinţa din 10 noiembrie proiectul de Hotărâre privind alocarea a 332,5 milioane lei din fondul de rezervă bugetară, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii.


„Este a treia suplimentare a bugetului Ministerului Sănătăţii din ultimele două luni, după ce, în luna septembrie, au fost alocate 457 milioane de lei pentru achiziţia de medicamente destinate pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea finanţării secţiilor ATI, iar în luna octombrie au fost alocate alte 10 milioane de lei pentru achiziţia vaccinului diftero-tetano-pertussis acelular – DTPA în vederea imunizării copiilor, conform calendarului naţional de vaccinare. Sumele alocate astăzi vor fi utilizate, în principal, pentru asigurarea continuităţii programelor naţionale de sănătate, pentru achiziţionarea tratamentului pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 şi pentru buna desfăşurare a activităţilor din centrele de vaccinare anti-COVID”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii, citat într-un comunicat

Suma de 152,5 milioane de lei va fi destinată continuării programelor naţionale de sănătate, după cum urmează:

  • 26 milioane de lei pentru achiziţia următoarei tranşe de 700.000 de doze de vaccin gripal, în vederea continuării campaniei de vaccinare antigripală gratuită.
  • 20 milioane de lei pentru achiziţia a 36.000 de doze de vaccin anti-HPV.
  • 26,5 milioane de lei pentru 135.000 de doze de vaccin hexavalent, pentru imunizarea copiilor în primul an de viaţă, în cadrul Programului naţional de vaccinare.
  • 50 milioane de lei pentru asigurarea medicamentelor antiretrovirale şi antiinfecţioase, necesare pentru tratamentul pacienţilor cu infecţie HIV/SIDA şi a medicamentelor antituberculoase, precum şi a materialelor sanitare, reactivilor, dezinfectanţilor utilizaţi pentru acordarea serviciilor medicale si tratamentelor pacienţilor diagnosticaţi cu TBC.
  • 30 milioane de lei pentru asigurarea fondurilor necesare decontării testelor RT-PCR, realizate în unităţile sanitare sau de către direcţiile de sănătate publică, conform metodologiei INSP.

Alte 120 milioane de lei din fondurile alocate vor fi destinate achiziţionării a 70.000 de doze de remdesivir.

Se va majora cu 30 milioane de lei finanţarea cheltuielilor necesare funcţionării centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 şi cu alte 30 milioane de lei suplimentarea numărului de tichete de masă acordate persoanelor cu schema completă de vaccinare, se mai arată în comunicat.


Medic