Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat propunerea legislativă potrivit căreia persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă. Ziua liberă se acordă pentru fiecare doză de vaccin efectuată.


Proiectul menţionează că persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 urmează să beneficieze, la cerere şi în baza adeverinţei de vaccinare, o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat, respectiv de o zi în care sunt scutiţi de frecventarea cursurilor şcolare, în cazul elevilor şi studenţilor, relatează Agerpres.

Şi cadrele militare în activitate primesc câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată.

„Beneficiază de aceste drepturi şi unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilităţi”, se mai arată în proiect.

Dispoziţiile nu se aplică în situaţia în care persoanele sunt vaccinate la locul de muncă, prin grija angajatorului.

„Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajaţii au obligaţia de a informa angajatorul cu privire la opţiunile de programare ale zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiţii optime a funcţionării activităţii acestuia”, se spune în textul actului normativ.

Proiectul de lege a fost respins de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.


ORL