Asociaţia Medisprof, care luptă pentru bolnavii de cancer, a lansat petiţia prin care solicită decontarea radioterapiei stereotactice în România. Situaţia e paradoxală, arată asociaţia: statul român trimite pacienţi în străinătate pentru a beneficia de această terapie în mod gratuit, însă ei sunt obligaţi să suporte costurile dacă aleg să se trateze în ţară.


În România, în 2020, au fost diagnosticate 98.886 cazuri noi de cancer, potrivit datelor International Agency for Research on Cancer, se arată într-un comunicat.

„În doar câţiva ani, ar trebui reduse decalaje importante în ceea ce priveşte prevenţia, depistarea timpurie, diagnosticarea şi tratamentul, precum şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru pacienţii bolnavi de cancer şi pentru cei care s-au vindecat de cancer. În practică însă, pacienţii încă se lovesc de situaţii paradoxale, cum ar fi încurajarea lor de a pleca departe de casă, la spitale din străinătate, pentru a beneficia de aceste tratamente. Ulterior, Ministerul Sănătăţii, decontează aceste tratamente în condiţiile în care ele se pot face în România la costuri mult mai mici, respectiv gratuit”, se arată în comunicat.

Un astfel de tratament este radioterapia stereotactică, pentru care Asociaţia lansează o petiţie. Se solicită autorităţilor decontarea tratamentului şi în România, nu doar pentru pacienţii care merg în afara ţării.

Tratamentul se poate administra în ambulatoriu. Este o tehnică extrem de precisă de radioterapie, care utilizează doze mari de iradiere într-un număr redus de şedinţe - una până la cinci şedinţe. Cel mai frecvent este utilizat pentru tratamentul unor tumori de mici dimensiuni, dar şi pentru situaţii de boala metastatică, mai arată Asociaţia Medisprof. 

Radioterapia stereotactică (SBRT) pentru tumorile extraacraniene a fost dezvoltată la Universitatea suedeză Karolinka şi este acum acceptată pe scară largă ca opţiune de tratament în prima linie, pentru tumorile pulmonare, hepatice, prostatice, renale, metastaze cerebrale, osoase, hepatice etc. Pentru pacienţii care nu sunt candidaţi pentru intervenţia chirurgicală sau alte tehnici de ablaţie, aceasta poate fi o opţiune de tratament eficientă. Recent, au fost publicate rezultatele studiului COMET 10, care a evidenţiat o prelungire a supravieţuirii la pacienţii cu oligometastaze, se mai arată în comunicat.

„Echipamentele de control al respiraţiei sunt obligatorii în cadrul iradierii stereotactice, acolo unde tumorile se deplasează în ritmul mişcărilor respiratorii. Astfel, putem livra dozele necesare în condiţii de protecţie a ţesului sănătos. Am avut, de exemplu, o pacientă de 81 de ani, cu un cancer pulmonar, care în mod obişnuit ar urma undeva la 33 de şedinţe clasice de radioterapie plus chimioterapie. Prin radioterapia stereotactică, a avut cinci şedinţe ţintite pe leziunea pulmonară, în loc de 33 de şedinţe zilnice de radioterapie clasică şi chimioterapie”, explică dr. Claudiu Hopîrtean, medic specialist radioterapeut Medisprof Cancer Center.

În străinătate, o secvenţă de radioterapie stereotactică poate costa între 3.000 şi 5.000 de euro, iar statul român decontează aceste costuri.

„Radioterapia stereotactică, altfel spus, radiochirurgia, este un tratament care a demonstrat creşterea supravieţuirii la pacienţii cu cancer unde are indicaţie conform ghidurilor de tratament europene şi americane. Nu este nici un motiv pentru care Ministerul Sănătăţii/Casa de Asigurări să deconteze din banii contribuabililor aceste tratamente, doar dacă sunt efectuate în străinătate. În acest context, am decis să oferim această terapie gratuit pacienţilor, la clinica Medisprof, până când statul le va asigura şansa la viaţă”, afirmă dr. Adrian Udrea, director medical Grup Medisprof.

Campania Asociaţiei Medisprof este susţinută de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, formată din 26 de asociaţii de pacienţi cu cancer, aparţinători şi voluntari, care activează pe plan local, la nivelul judeţelor.

„Sperăm ca tot mai mulţi oameni să semneze petiţia noastră şi, împreună, să facem diferenţa între viaţă şi moarte”, a declarat Alexandra Dan,  preşedinte al Asociaţiei Medisprof.

 

Oncolog