Un număr 1.258 de persoane din mediul rural au beneficiat în ultimele trei luni de investigaţii medicale gratuite în cadrul caravanei „Sănătatea vine la tine”, organizată de Alianţa Pacienţilor Cronici din România, a informat Cezar Irimia, preşedintele APCR, la o dezbatere pe această temă.


Potrivit lui Cezar Irimia, citat de Agerpres, 60 dintre cei consultaţi au aflat că au diabet, unul din trei a primit recomandare de control suplimentar la cardiologie, iar 75% sunt supraponderali sau obezi.

„Problemele sunt multiple, oamenii de cele mai multe ori renunţă la tratament, cu alte cuvinte renunţă la viaţă, iată concluziile. Cifre alarmante, subdiagnosticare cronică, lipsa aderenţei la tratament şi a reevaluărilor ulterioare începerii unui tratament. Mulţi pacienţi nu îşi cunosc afecţiunile şi tratamentul şi nu au idee despre posibilele complicaţii ale bolilor de care suferă”, a spus el.

Mulţi pacienţi iau tratament fără a merge la medic. „Noi considerăm că, până la urmă, oamenii din mediul rural au fost abandonaţi, neavând acces la medicul de familie, la investigaţii de specialitate. Dacă nu avem educaţie sanitară, nu vom avea nici sănătate. Trebuie să intrăm într-o minimă realitate în ceea ce priveşte prevenţia, în ceea de priveşte tratamentul, paliaţia, tot ceea ce înseamnă sistemul de sănătate din România”, a subliniat preşedintele APCR.

Adrian Streinu-Cercel, preşedintele Comisiei pentru sănătate, a propus, în condiţiile în care se constată, în multe oraşe din ţară, lipsa unui medic diabetolog sau din alte specialităţi, realizarea unui cloud virtual cu toţi medicii specialişti din România, astfel încât aceştia să poată fi contactaţi de către medicii de familie atunci când au nevoie.

Totodată, el a subliniat necesitatea elaborării unor mesaje total diferite de cele transmise până acum locuitorilor din mediul rural, în sensul că informaţiile către aceştia trebuie să fie clare şi detaliate în legătură cu problemele de sănătate pe care le au.

În opinia lui Adrian Streinu-Cercel, educaţia pentru sănătate ar trebui să înceapă de la grupa mică şi să fie obligatorie în sistemul de învăţământ.

Caravana din mediul rural, dedicată diabetului şi bolilor cardiovasculare, s-a desfăşurat pe parcursul a nouă săptămâni, în opt localităţi din şapte judeţe care se confruntă cu acces dificil la servicii medicale.

 




Alergologia