Caravana mobilă a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti va fi prezentă, timp de o lună, în 12 localităţi harghitene şi va furniza servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor şi depistarea precoce a tuberculozei.


Lansarea programului a avut loc la sediul Palatului Administrativ din Miercurea-Ciuc, în prezenţa coordonatorilor proiectului, a conducerii Instituţiei Prefectului şi a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), dar şi a medicilor de familie sau a asistenţilor medicali din comunele vizate, informează Agerpres.

Programul de screening privind depistarea tuberculozei se va desfăşura în perioada 14 noiembrie-16 decembrie, în comunele Ciucsângeorgiu, Dârjiu, Ulieş, Porumbeni, Atid, Corund, Cârţa, Sândominic, Ditrău, Tulgheş, Gălăuţaş şi Sărmaş, unde, de-a lungul timpului, s-a înregistrat un număr mai ridicat de cazuri.

Caravana „Screening TB” face parte dintr-un proiect naţional, cel mai mare de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani, care este finanţat din fonduri europene şi este implementat la nivel naţional de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.

Managerul proiectului, Dragoş Dendrino, a declarat presei că judeţul Harghita se află într-o situaţie fericită, cu cea mai mică incidenţă a tuberculozei dintre judeţele din România, respectiv de 13 persoane la suta de mii de locuitori, dar a punctat că este important ca această campanie de depistare precoce să se desfăşoare în toate judeţene din ţară, pentru a vedea care este situaţia reală a persoanelor aflate în grupurile vulnerabile cu privire la incidenţa tuberculozei.

„Vom merge în mediul rural, persoanele din grupul ţintă sunt persoane cu domiciliul în mediul rural, unde vom încerca să aducem către caravană persoanele aflate în situaţii de risc. Vorbim de persoane care nu au acces la servicii medicale, persoane care trec prin situaţii financiare dificile şi care au nevoie de asistenţă medicală de urgenţă. E vorba de o schimbare de paradigmă pentru că, în acest moment, vorbim despre deplasarea medicului către pacient, cât mai aproape de domiciliu şi nu numai atât, dar însoţirea pacientului de la diagnostic, până la finalizarea tratamentului, cu absolut tot ce înseamnă servicii suport. Comunităţile din judeţul Harghita au fost alese împreună cu reprezentanţii Programului Naţional de Control şi Supraveghere şi Control al Tuberculozei şi DSP-ul local şi sunt comunităţile care de-a lungul timpului au înregistrat un număr mai ridicat de cazuri. Avem o intervenţie de o lună de zile în judeţul Harghita, în care vom încerca să parcurgem absolut toate aceste comunităţi şi, dacă se poate, să suplimentăm, într-un viitor apropiat, numărul de localităţi în care să putem fi prezenţi. Sperăm ca implicarea localităţilor să fie de succes”, a spus Dragoş Dendrino.

Acesta a adăugat că programul de depistare precoce a tuberculozei ţine foarte mult de gradul de implicare al persoanelor din fiecare comunitate în parte, de la medicii de familie, reţeaua de asistenţi medicali comunitari şi primari, până la mediatori sanitari şi asistenţi sociali, oameni cu care coordonatorii proiectului încearcă să intre în legătură.

Chiar dacă incidenţa cazurilor de TBC la suta de mii de locuitori este mică în Harghita, Dragoş Dendrino a spus că, potrivit medicilor pneumologi din Ungaria, „există şi un număr de pacienţi de etnie maghiară care optează pentru tratamentul în ţara vecină”, unde aceşti pacienţi se află la muncă şi care nu sunt cuprinşi în statistica naţională din România.

Directoarea Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, dr. Tar Gyongyi, a vorbit despre importanţa screeningului în domeniul prevenţiei.

"Prevenţia este cea mai valoroasă şi mai chibzuită metodă de a ne proteja de boală, de durere, de cheltuieli şi de anxietăţi. Screeningul ne arată din timp dacă suntem în pericol, dacă trebuie să continuăm să facem investigaţii sau putem dormi liniştiţi; iar în cazul în care avem boala, ne protejează de agravarea ei, prin accesul la tratament în faza precoce. Tuberculoza este o boală contagioasă, astfel prin prezentarea la screening de fapt îi protejăm şi pe cei dragi: ne protejăm familia, colegii, prietenii, îi ferim de tuberculoză şi pe cei care nu pot beneficia, de exemplu gravidele, de aceaste servicii gratuite şi nedureroase. Astfel ne manifestăm responsabilitatea faţă de propria persoană, faţă de sănătatea celor dragi şi de bunăstarea comunităţii în care trăim”, a declarat dr. Tar.

Ea a făcut apel şi la personalul medical din localităţi sau lideri ai comunităţilor să se implice în informarea şi convingerea populaţiei, astfel încât să fie combătute eventualele fake news-uri, care s-au dovedit că au impact şi la oamenii din zonă.




ORL