Cei mai nefericiţi doctori din Statele Unite ale Americii sunt cardiologii, potrivit ultimului raport anual despre stilul de viaţă al medicilor realizat de revista Medscape. Analizând răspunsurile a 15.000 de practicieni din 29 de specializări, doar 21% din cardiologi se declară foarte sau extrem de fericiţi la locul de muncă, iar 40% în afara jobului.

Topul celor mai nefericiţi medici la locul de muncă este completat de specialişti din: medicina internă, ATI şi medicina de familie. La polul opus, cei mai fericiţi la locul de muncă sunt oftalmologii, chirurgii plasticieni, medicii anatomo-patologi şi dermatologii, iar în timpul liber, alergologii, dermatologii, medicii din UPU şi, din nou, oftalmologii.

fig3
fig2

64% din medicii americani prezintă simptome de burnout sau depresie

Ca şi în România, burnout-ul este principala problemă cu care se confruntă medicii din Statele Unite. 64% din cei intervievaţi suferă de depresie, burnout sau amândouă. Cei mai stresaţi sunt neurologii, specialiştii din ATI, obstetricieni-ginecologii şi medicii de familie.

Rugaţi să detalieze care sunt aspectele ce contribuie la declanşarea depresiei şi burnout-ului, cardiologii recunosc că principalii factori sunt: multitudinea de sarcini birocratice (cauză menţionată de 55% din cardiologi), numărul mare de ore petrecute la muncă (39%), digitalizarea şi task-urile legate de registrul electronic de pacienţilor (36%) sau lipsa de respect din partea managerilor, angajaţilor sau colegilor (26%).

Medicii cardiologi au fost, de asemenea, întrebaţi prin ce metode fac faţă stresului. 50% fac sport, 39% vorbesc cu prietenii sau familia şi 34% dorm pentru a scăpa de stres. Procente mici recurg la obiceiuri nesănătoase pentru a uita de burnout: 18% consumă băuturi alcoolice, 24% mănâncă junk food, 2% sau mai puţin mărturisesc că fumează marijuana, ţigări sau iau medicamente.

fig4

Mulţi medici cardiologi spun, însă, că depresia nu le influenţează actul medical (39%), dar 34% recunosc că pacienţii îi scot cu uşurinţă din sărite.

Studiul Medscape a fost realizat între iulie şi octombrie 2017. 61% din respondenţi au fost bărbaţi, iar 39% femei. De asemenea, 75% au declarat că sunt credincioşi sau spirituali, 81% sunt căsătoriţi şi 40% spun că ar vrea să scape de kilogramele în plus.

 

Sursă: Medscape