O nouă cercetare arată că spălarea dinţilor de cel puţin trei ori pe zi reduce semnificativ riscul de fibrilaţie atrială şi insuficienţă cardiacă, potrivit Medical News Today. Bacteriile din gurile noastre pot spune multe despre starea generală de sănătate. Recent, prin studierea bacteriilor bucale, cercetătorii au descoperit indicii interesante despre riscul de cancer pancreatic şi esofagian. Unele studii au legat igiena orală slabă de problemele respiratorii.

O nouă cercetare apărută în Revista Europeană de Cardiologie Preventivă arată că spălarea în mod regulat pe dinţi poate ţine la distanţă  insuficienţa cardiacă şi fibrilaţia atrială (A-fib). Autorul principacal al noului studiu, doctorul Tae-Jin Song de la Universitatea Ewha Womans din Seul, arată că motivaţia pentru studiu se bazează pe rolul mediator al inflamaţiei. „Igiena orală slabă poate provoca bacteriemie tranzitorie şi inflamaţie sistemică, un mediator al fibrilaţiei atriale şi insuficienţei cardiace”, se arată în studiul făcut de dr. Tae-Jin Song şi echipa sa.

Pentru acest studiu s-au folosit datele de la 161.286 de persoane care au făcut parte din cohorta de screening pentru sănătate din sistemul naţional coreean de asigurări de sănătate. Participanţii  au avut vârste cuprinse între 40 şi 79 de ani şi nu au avut istoric de fibrilaţie atrială sau de insuficienţă cardiacă. Înscrierea la studiu a avut, între anii 2003 şi 2004, timp în care participanţii au fost chestionaţi cu privire la stilul lor de viaţă, sănătatea orală şi obiceiurile de igienă orală. Echipa de cercetători a măsurat înălţimea şi greutatea fiecăruia dintre participanţi. De asemenea, participanţii au făcut teste de laborator, care au inclus teste de sânge, teste de urină şi valori de tensiune arterială.

După aceasta, a urmat o perioadă de monitorizare medie de 10 ani, timp în care 4.911 participanţi au primit un diagnostic de fibrilaţie atrială şi 7.971 au dezvoltat insuficienţă cardiacă.

În urma monitorizării, cercetătorii au observat că  pacienţii care se spălau pe dinţi de cel puţin trei ori pe zi aveau o şansă mai mică cu 10% de a dezvolta fibrilaţie atrială şi un risc cu 12% mai mic pentru insuficienţă cardiacă.

„Îmbunătăţirea igienei orale a fost asociată cu scăderea riscului de fibrilaţie atrială şi insuficienţă cardiacă. O igienă orală mai sănătoasă, prin spălarea frecventă a dinţilor şi curăţarea dentară profesională, poate reduce riscul de fibrilaţie atrială şi insuficienţă cardiacă”, concluzionează  studiul. Cercetătorii spun însă că studiul lor are unele limite, pe de o parte fiind un studiu observaţional, iar pe de altă parte priveşte numai persoanele care au trăit într-o singură ţară.