Un studiu recent a ajuns la concluzia că expunerea la un pesticid comun creşte riscul de mortalitate, şi în special de mortalitate cardiovasculară, potrivit Medical News Today. Deşi studiul are limitări, autorii săi spun că această problemă trebuie urmărită îndeaproape. Cercetarea s-a concentrat pe o clasă de pesticide numite piretroide, folosite în agricultură pentru combaterea dăunătorilor. Piretroidele apar şi într-o serie de produse de uz casnic.

Autorii  studiului explică faptul că  piretroidele sunt prezente în insecticidele de gospodărie şi grădină, în spray-urile şi şampoanele pentru animalele de companie, în tratamentele de păduchi şi repelenţii de ţânţari.

La nivel mondial, piretroidele reprezintă aproximativ 30% din totalul pesticidelor utilizate, iar, în ultimele decenii, utilizarea lor a crescut brusc. Oamenii de ştiinţă avertizează că aceste pesticide pot intra în organism prin inhalare, ingestie sau absorbţie în piele. Odată ajunşi în interior, organismul îi descompune în metaboliţi şi îi elimină în urină în câteva ore. Din cauza acestei transformări rapide, măsurarea acestor metaboliţi în urină este o modalitate fiabilă de a evalua expunerea recentă a unei persoane la piretroide.

Acest tip de chimicale este folosit la scară largă, deoarece este eficient împotriva insectelor şi nu au impact pe termen scurt asupra sănătăţii umane. Însă, oamenii de ştiinţă atrag atenţia că, folosite pe termen lung, pot avea unele consecinţe nefaste.

Autorii studiului publicat în JAMA Internal Medicine remarcă faptul că, până la ei, nu au existat investigaţii cu privire la legăturile dintre expunerea la aceste pesticide şi mortalitate. Pentru cercetarea lor, ei au luat datele colectate în cadrul Studiului Naţional de Sănătate şi Nutriţie.

În total, au avut acces la informaţii de la 2.116 adulţi cu vârsta de peste 20 de ani. Fiecare participant a furnizat un eşantion de urină, la un moment dat, între 1999 şi 2002, care a furnizat informaţii despre expunerea la pesticid piretroid. Cercetătorii au urmărit participanţii până în 2015. În total, în perioada de monitorizare, au survenit 246 de decese. După ce au eliminat o serie de factori – precum vârsta, sexul, etnia, statutul socioeconomic, factorii dietetici şi stilul de viaţă, fumător/nefumător şi indicele masei corporale (IMC) - cercetătorii au identificat anumite tendinţe semnificative. Astfel, oamenii de ştiinţă au descoperit că  persoanele cu cel mai ridicat nivel de pesticid piretroid metabolizat în urina lor au avut un risc mai mare de deces în perioada de urmărire.

Persoanele cu cel mai ridicat nivel de expunere la piretroid au avut un risc cu 56% mai mare de a muri decât cele cu cel mai scăzut nivel de expunere la un astfel de pesticid.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că în cazul persoanelor cu cea mai ridicată expunere a existat un risc de mortalitate cardiovasculară de trei ori mai mare faţă de persoanele cu grad de expunere mai mic la pesticid. „În acest eşantion reprezentativ la nivel naţional al adulţilor din SUA, expunerea la un mediu în care se folosesc insecticidele piretroide a fost asociată cu un risc crescut de mortalitate cauzată de  boli cardiovasculare”, conchid autorii studiului.