Știri

Cazurile de boală Parkinson se vor dubla până în anul 2050


Florentina Ionescu
11 Aprilie 2025
Știri
11 Aprilie 2025

Cazurile de boală Parkinson se vor dubla până în anul 2050


Florentina Ionescu

 

Pe 11 aprilie este celebrată la nivel internațional World Parkinson Day, Ziua de conștientizare a bolii Parkinson. Cu acest prilej sunt organizate în înteaga lume activități prin care sunt împărtășite informații despre această afecțiune neurodegenerativă și despre impactul pe care îl are asupra vieții de zi cu zi a celor care suferă de ea. 

 

Cu această ocazie, Asociația pentru Sănătatea Creierului (ASC) atrage atenția că, la nivel internațional, se estimează o dublare a cazurilor de boală Parkinson până în 2050, fiind afecțiunea neurologică cu cea mai mare creștere. În plus, diagnosticul începe să survină din ce în ce mai mult și la persoane mai tinere, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.

Deși această boală este cel mai des întâlnită după vârsta de 65 de ani, în 2023 au fost diagnosticate în țara noastră, conform datelor INSP, peste 200 de persoane sub 50 de ani, 28 dintre ele fiind sub 35 de ani. 

Nu se cunoaște numărul total al persoanelor afectate de Parkinson 

În România numărul persoanelor nou diagnosticate este în medie, conform datelor INSP 2019 - 2023, de 8.485 persoane/an, în 2023 înregistrându-se 10.032 persoane nou diagnosticate, cu aproximativ 20% mai multe decât în 2022 și 40% față de 2019. În România nu se cunoaște numărul total al persoanelor afectate de Parkinson, estimarea fiind de aproximativ 80.000 persoane. 

Studiu despre nevoile pacienților, în derulare 

În prezent, Asociația pentru Sănătatea Creierului își propune să crească înțelegerea și conștientizarea bolii Parkinson, să reducă stigmatizarea și să îmbunătățească atitudinile față de cercetare și îngrijirea holistică. În prezent, asociația desfășoară un studiu despre nevoile pacienților cu Parkinson din România. Formularul se găsește la adresa: forms.gle/6VTnngppuWLfj9HGA. Îl puteți completa dacă aveți un diagnostic de Parkinson și locuiți în România.

Conform primilor 100 de participanți, 33% s-au pensionat din cauza bolii Parkinson și mulți dintre ei povestesc despre provocările pe care le-au ajut la job, dar și în viața de zi cu zi în confruntarea cu societatea (la magazine, pe stradă etc.).

Deși accesul la medicii neurologi este facil și comunicarea în general bună, o parte dintre pacienți se plâng de calitatea conversațiilor, ei neputând relata, în timpul scurt al consultațiilor, provocările și schimbările cu care se confruntă și își doresc o monitorizare mai bună a afecțiunii și acces la terapii complementare ca kinetoterapia, logopedia etc. 

Deși 40% dintre medici au început să recurgă la comunicarea prin mijloace electronice simple, majoritatea nu utilizează telemedicină sau video, iar îngrijirile de specialiate la domiciliu sau serviciile de paliație lipsesc în totalitate. Studiul continuă și tocmai de aceea persoanele cu Parkinson sunt invitate să contribuie, răspunzând la chestionarul online. Rezultatele vor fi prezentate în luna iulie, cu ocazia World Brain Day.

„Cu ocazia Zilei Internaționale a Bolii Parkinson, ne îndreptăm gândurile și recunoștința către toți cei care duc această luptă – bolnavi, familii, îngrijitori, prieteni și cadre medicale. În spatele fiecărei persoane diagnosticate se află o rețea de sprijin necondiționat. Vrem să le spunem tuturor: nu sunteți singuri. Suntem alături de voi cu inimă, voce și acțiune, pentru a aduce vizibilitate, speranță și demnitate în viața celor afectați de Parkinson”, a declarat Cristina Vlădău, vicepreședinta Asociației pentru Sănătatea Creierului.

Medic

boala parkinsonparkinsonziua mondiala a bolii parkinsondiagnostic parkinsonAsociația pentru Sănătatea Creierului
Te-ar mai putea interesa
Știri

Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson, marcată la 11 aprilie

Florentina Ionescu
...

Știri

Boala Alzheimer, tot mai frecventă în România

Cristina Ghioca

În ultimii cinci ani, proporția românilor diagnosticați cu Alzheimer a crescut cu 48%, comparativ cu 2020, avertizează Asociația pentru Sănătatea Creierului, în contextul Săptămânii de Conștientizare a Creierului....

Comunicate de presă

„Dans şi mişcare conştientă pentru neuroregenerare”, un proiect în beneficiul pacienţilor cu Parkinson

Profeti Art, în parteneriat cu Asociaţia Entuziart, Clinica Neuristica şi Societatea Română Alzheimer, DGASPC Sector 1 şi Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, a derulat anul acesta încă un proiect vizând accesul la producţii artistice şi...