Comisia Europeană aprobă un nou medicament produs de compania Roche pentru profilaxia de rutină a episoadelor de sângerare a pacienţilor cu hemofilie A ce prezintă inhibitor de factor VIII.

Aproape una din trei persoane care suferă de forme severe ale hemofiliei A poate dezvolta inhibitor la terapia cu înlocuitor de factor VIII şi prezintă, astfel, un risc crescut de sângerare. Riscul de deces creşte cu 70% la aceste persoane, comparativ cu pacienţii care suferă de forma bolii fără inhibitor.

„Această aprobare este o veste foarte bună pentru pacienţii europeni care suferă de hemofilie A cu inhibitor al factorului VIII.  Apariţia în timp a acestor inhibitori nu doar creşte riscul unor episoade de sângerări mai dese şi mai grave, ci în plus face şi mult mai dificilă gestionarea bolii, având în vedere opţiunile terapeutice limitate de până acum,” declară profesorul Johannes Oldenburg de la Universitatea din Bonn, Germania.

Cercetătorii speră ca administrarea subcutanată săptămânală a medicamentului să reducă din povara tratamentului. Medicamentul a fost deja aprobat de FDA la finalul anului trecut.

Bugetul local pentru hemofilie, mărit de 6 ori în ultimii 5 ani

Bugetul alocat pentru îngrijirea celor aproape 900 de pacienţi cu hemofilie din România s-a mărit de şase ori în ultimii cinci ani, ajungând de la 30 mil. de lei, în 2015, la 180 mil. lei în 2018, conform Medical Manager.

„Menţinerea aceluiaşi nivel de finanţare şi pentru anul 2018 este dovada parteneriatului fructuos şi a faptului că CNAS a înţeles punctul de vedere al specialiştilor şi le-a acordat încredere. Doar prin colaborarea tuturor actorilor implicaţi, viaţa pacienţilor cu hemofilie se poate îmbunătăţi. Acum însă trebuie să facem sistemul să absoarbă fondurile alocate”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, Centrul Comprehensiv de Hemofilie al Institutul Clinic Fundeni.

Conferinţa Naţională dedicată Programului Naţional de Hemofilie s-a desfăşurat pe 22 februarie, în Bucureşti. Cei 60 de specialişti invitaţi au analizat funcţionarea programului în 2017 şi au propus metode de îmbunătăţire a acestuia, care să permită utilizarea fondurilor alocate şi creşterea semnificativă a calităţii vieţii pacienţilor afectaţi de această maladie.