Deshidratarea poate provoca dureri de cap, letargie, ameţeli şi multe alte probleme, în funcţie de cât de severă este. Dar cele mai mari probleme apar la persoanele în vârstă, potrivit unui studiu privind nutriţia şi sănătatea publicat în Jurnalul European de Nutriţie, citat de Medical News Today. Cercetătorii au vrut să vadă dacă există vreo legătură între apariţia disfuncţiilor cognitive şi deshidratare.

„Pe măsură ce îmbătrânim, rezervele noastre de apă scad din cauza reducerii masei musculare, rinichii noştri devin mai puţin eficienţi la reţinerea apei, iar semnalele hormonale care declanşează setea şi motivează aportul de apă devin neclintite, explică Hilary Bethancourt, cercetător la Universitatea  Pennsylvania. Aceasta, împreună cu echipa sa, a vrut să vadă dacă la persoanele în vârstă există riscul să fie afectaţi cognitiv în cazul unei hidratări necorespunzătoare. În studiul lor, cercetătorii au analizat datele a 2.506 de participanţi, dintre care 1.271 de femei şi 1.235 de bărbaţi, cu vârsta de peste 60 de ani. Studiul privind nutriţia şi sănătatea a colectat aceste date în 2011-2014.

Toţi participanţii implicaţi în studiu au dat probe de sânge şi au furnizat informaţii despre ceea ce consumaseră pe parcursul zilei anterioare colectării probelor de sânge. Pentru a măsura nivelurile de hidratare ale fiecărui participant, cercetătorii au analizat concentraţia diferitelor substanţe şi compuşi din sângele lor - inclusiv sodiu, potasiu, glucoză şi azot din uree. De asemenea, participanţii la studiu au efectuat teste de funcţii cognitive, inclusiv sarcini concepute pentru a evalua fluenţa verbală, precum şi exerciţii axate pe nivelul de atenţie şi memoria de lucru.

La prima vedere, cercetătorii au descoperit o asociere între hidratarea corespunzătoare şi scorurile bune în testele funcţiei cognitive.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat separat datele obţinute în cazul femeilor şi al bărbaţilor. În cazul femeilor, au găsit că acestea par să prezinte performanţe cognitive mai slabe atunci când starea de hidratare şi aportul de apă erau reduse.

„Ceea ce am observat este că cei care au fost suprahidrataţi sau subhidrataţi au avut rezultate slabe la testul privind atenţia, viteza de procesare şi memoria de lucru. Cu toate că testul a durat doar câteva minute, rezultatele obţinute sunt asociate cel mai puternic cu niveluri mici de hidratare”, a spus Hilary Bethancourt.

„Alte studii au sugerat în mod similar că atenţia poate fi unul dintre domeniile cognitive cele mai afectate de starea de hidratare. Acest lucru ne-a făcut să ne întrebăm care sunt efectele hidratării inadecvate asupra sarcinilor mai dificile care necesită perioade mai lungi de concentrare”, a mai spus cercetătoarea.

Cu toate că prin studiul lor cercetătorii nu au putut să confirme cu certitudine dacă nivelurile scăzute de hidratare au determinat performanţele cognitive mai slabe sau dacă indivizii ar fi putut avea deja unele deficienţe cognitive, ei recomandă adulţilor în vârstă să nu-şi rişte sănătatea trecând cu vederea hidratarea corespunzătoare.