Ministerul Sănătăţii anunţă că, prin modificările aduse Legii 95 privind reforma în sănătate, aprobate marţi, pacienţii nu vor plăti nimic dacă vor alege să se trateze într-un spital privat sau într-unul de stat, iar numărul vieţilor salvate va fi în creştere.

Nu se privatizează niciun serviciu medical, precizează Ministerul Sănătăţii. Modificările de marţi dau şansa pacienţilor în stare critică să beneficieze mai repede de intervenţiile de care au nevoie în cel mai apropiat spital, fie că e de stat sau privat.

Infarctul miocardic acut şi accidentul vascular sunt bolile  care generează o mortalitate mare în România. Cauza? Lipsa centrelor de cardiologie intervenţională şi de stroke.

Spitalele private au fost incluse în programele naţionale de sănătate gestionate de CNAS, încă din 2014. Modificarea actuală este o actualizare a legislaţiei din 2014 în care era lăsată în suspans această formulare ambiguă: „când sunt excedate anumite capacităţi de primire pot fi accesate de către pacienţi anumite servicii”, lucru absolut neclar şi greu de interpretat. Mai mult, se dă posibilitatea ca spitalele de stat care au această capacitate să trateze pacienţii critici cu infarct miocardic, accident cerebral, etc.

Ministerul mai precizează că, astfel, creşte numărul unităţilor sanitare în care se rezolvă asemenea cazuri, pacientul doar beneficiază de tratament, nu plăteşte nimic.

În cazul pacienţilor aflaţi în stare critică (infarct miocardic, AVC, etc), prin modificările respective se deschide pacienţilor accesul şi la alte spitale de stat decât până acum, dar şi private care pot opera aceste programe. De exemplu, programul de infarct miocardic acut, care va permite mai multor centre să-l opereze, creând accesibilitatea pacienţilor şi reducând timpul din momentul stabilirii diagnosticului şi rezolvarea intervenţională. Acest lucru va conduce la salvarea mai multor vieţi.

De exemplu, un pacient cu infarct miocardic acut din Craiova, să ne amintim de cazul vedetei tv Busu, nu va mai trebui transportat la Bucureşti pentru a fi preluat de un mare spital din Capitală, deja supraaglomerat, ci va putea fi rezolvat la centrul de cardiologie din Craiova.

A doua modificare importantă este pentru Programul Naţional de Oncologie. Mecanismul este asemănător, noutatea o constituie crearea unui subprogram, cel de chirurgie oncologică. Acest proiect face parte din strategia de combatere a cancerului în România, o strategie pe patru piloni şi pune accent pe depistarea precoce a cancerului.

La fel pentru un bolnav de cancer: se vor face servicii integrate în care sunt prinse toate componentele: medicamente, radioterapie, intervenţii chirurgicale. Şi pentru aceşti pacienţi, Ministerul Sănătăţii deschide posibilitatea de a opta între spitalul de stat şi cel privat.

Alte prevederi ale Ordonanţei

Ordonanţa va da startul, în anul 2020, derulării programului naţional pentru persoanele cu afecţiuni din spectrul autist, precum şi faptul că în cadrul unor programe naţionale de sănătate curative, vor fi acordate în premieră, conform recomandărilor Comisiei Europene, servicii integrate (pot cuprinde, după caz, medicamente, servicii de logopedie, consultaţii psihologice, investigaţii paraclinice, logoped,  etc.). Această modificare legislativă este absolut necesară, adauigă Ministerul Sănătăţii.

O altă modificare a Legii 95, propusă prin ordonanţă, este corectarea unei nedreptăţi care li se făcea pacientelor cu vârsta de peste 18 ani. Până acum, pacientele trebuia să scoată bani din buzunar pentru intervenţia chirurgicală de simetrizare a glandei mamare. Acum, nu mai este nevoie, iar contravaloarea intervenţiei va fi decondată de CNAS şi va avea un impact pozitiv asupra calităţii vieţii, dar mai ales a reinserţiei sociale.

De asemenea, o altă prevedere importantă pe care această Ordonanţă de modificare a Legii 95 o are se referă la persoanele care au lucrat în străinătate şi au cotizat la bugetul asigurărilor de sănătate a altui stat membru UE. Acestora li se va asimila perioada de cotizare de acolo şi în sistemul de asigurare românesc. Iată o măsură concretă pentru a aduce medicii din diaspora acasă, arată Ministerul.

O altă modificare vizează durata de acordare a concediilor şi a indemnizaţiei pentru incapacitatea temporară de muncă în cazul unor boli cu caracter special. De exemplu, pentru tuberculoză, concediu se dă din prima pe toată perioada de tratament, până la vindecare. Nu mai trebuie să vină pacientul lunar, la medicul specialist pentru prelungire. Pentru unele boli cardiovasculare, stabilite de CNAS, perioada de reavizare a concediului va fi de un an, în intervalul ultimelor doi ani, şi un an şi şase luni pentru SIDA şi neoplazii, tot în acelaşi interval de timp.

Nu a fost neglijaţi nici militarii în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, care vor beneficia de indemnizaţii de asigurări de sănătate si de posibilitatea de a-şi lua concediu medical pentru îngrijire copil bolnav.