În cadrul secţiei de cardiologie intervenţională ARES din Spitalul Monza a avut loc o procedură inedită: implantarea stimulatorului cardiac Micra, cu 93% mai mic decât stimulatoarele cardiace convenţionale.


Blocurile atrioventriculare reprezintă un tip de aritmie cardiacă în care transmiterea semnalului electric între camerele superioare ale inimii (atrii) şi cele inferioare (ventriculi) este afectată, se arată într-un comunicat.

În timp ce unii pacienţi nu prezintă simptome cardiace majore iar tulburarea de ritm de tip bloc atrioventricular este diagnosticată  în timpul unui consult cardiac de rutină, majoritatea pacienţilor acuză lipsă de aer,  oboseală accentuată, slăbiciune, ameţeli, stare de leşin până la pierderea stării de conştienţă.

A fost şi cazul bărbatului în vârstă de 60 de ani care s-a adresat echipei medicale ARES Bucureşti. După consultul cardiologic şi evaluarea raportului risc/beneficiu, medicii şi pacientul au optat pentru implantarea unui stimulator cardiac fără sonde tip Micra – cel mai mic stimulator cardiac din lume.

 

Procedură minim invazivă

Procedura minim invazivă a fost realizată cu succes de dr. Horia Roşianu şi dr. Iulia Popa, medici cardiologi cu competenţă în aritmologie, echipă care a realizat anul trecut prima implantare a unui stimulator Micra la noi în ţară, la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

Ajuns în sala de electrofiziologie, pacientului i s-a efectuat sedarea profundă urmată de anestezia locală cu Xilină, în zona inghinală. Procedura a continuat cu puncţionarea venei femurale drepte şi introducerea tecii portante a stimulatorului. Dr. Horia Roşianu a avansat cateterul de livrare până la nivelul ventriculului drept şi după ce s-a asigurat de buna poziţionare, a ancorat dispozitivul în muşchiul inimii.

Stimulatorul cardiac Micra este un dispozitiv medical de ultimă generaţie, proiectat să ofere stimulare cardiacă pacienţilor cu tulburari de ritm  de ritm cardiac cu frecvenţă joasă (bradiaritmii). În prezent, este cel mai miniaturizat stimulator cardiac permanent din lume, fiind doar puţin mai mare decât o capsulă cu vitamine. Stimulatorul nu are sondă şi descarcă impulsuri electrice direct în inimă, fiind ancorat direct în interiorul inimii, în ventriculul drept, pe calea venei femurale.

„Procedura a fost un real succes, iar pacientul prezintă o stare generală foarte bună. Urmează să fie externat cu recomandarile specifice purtatorilor de stimulator cardiac. Pacienţii cu stimulator Micra pot efectua examinare RMN cu condiţia discuţiei anterioare cu medicul aritmolog care programează aparatul”, se mai precizează în comunicat.

 

Pentru pacienţii oncologici

Acest tip de stimulator este potrivit pentru pacienţii ale căror particularităţi anatomice fac dificilă implantarea sondelor unui stimulator clasic, precum şi pentru pacienţii care au contraindicaţie pentru stimulatorul cardiac convenţional. Este vorba despre pacienţii în vârstă, fragili, cu multiple afecţiuni asociate, pacienţii oncologici care au suferit radioterapie la nivelul toracelui sau pacienţii aflaţi în insuficienţă renală care fac dializă.

Stimulatorul Micra poate fi o opţiune şi pentru pacienţii care au indicaţia  implantării unui stimulator convenţional şi doresc un aparat performant care reduce la zero riscul de complicaţii determinat de prezenţa sondelor sau a buzunarului subcutanat.

Este prima intervenţie de implantare a unui stimulator cardiac fără sonde tip Micra în domeniul privat, în Bucureşti. În România s-au mai făcut numai câteva intervenţii de acest gen, la spitale din Cluj-Napoca şi Târgu Mureş.

Grupul ARES este unul dintre principalii furnizori de servicii medicale din România, oferind soluţii terapeutice inovatoare de cardiologie şi radiologie intervenţională.





Medic