Ministerul Sănătăţii a finalizat analiza rezultatelor obţinute de candidaţii la examenul naţional de intrare în rezidenţiat din 19 noiembrie 2023, iar absolvenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca au obţinut cele mai bune rezultate, atât la rata de promovare, cât şi la nivel de punctaje realizate.


În ceea ce priveşte procentul de candidaţi promovaţi la nivelul promoţiei 2023, dar şi la nivelul absolvenţilor din anii anteriori, absolvenţii UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca au avut cea mai mare rată de promovare la nivel naţional, se arată într-un comunicat.

Procente candidaţi promovaţi - absolvenţi ai promoţiei 2023:

  • Medicină: 98,84%
  • Medicină dentară: 97,92%
  • Farmacie: 89,47%

De asemenea, procentajul celor care au obţinut punctaje bune şi foarte bune a fost foarte mare. Atât la Medicină, cât şi la Medicină dentară şi Farmacie, cele mai multe punctaje de peste 800 de puncte au fost obţinute de absolvenţii din Cluj-Napoca, respectiv 41,3% din totalul candidaţilor la domeniul Medicină şi 50% la domeniul Medicină dentară. Datorită acestor rezultate, absolvenţii universităţii clujene au avut şanse mari să îşi aleagă specialităţile dorite.

„Suntem mândri de reuşita şi performanţele absolvenţilor noştri la concursul naţional de rezidenţiat şi în acest an. Îi felicităm pe noii noştri colegi rezidenţi, care vor începe stagiile de pregătire la începutul lunii ianuarie. De asemenea, doresc să mulţumesc cadrelor didactice ale universităţii, care au contribuit la formarea acestor tineri pe parcursul anilor de studiu. An de an, rezultatele obţinute de absolvenţii noştri la concursul naţional de rezidenţiat reflectă calitatea excelentă a învăţământului oferit de UMF «Iuliu Haţieganu». Este o confirmare a angajamentului nostru de a forma profesionişti foarte bine pregătiţi, care nu numai că reuşesc cu brio la cel mai important examen al carierei lor, dar vor deveni şi medici sau farmacişti de succes. Astfel, ne respectăm cu seriozitate misiunea de a servi comunitatea, prin furnizarea unei educaţii de înaltă calitate viitorilor profesionişti ai sănătăţii”, a transmis prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.

Concursul naţional de intrare în rezidenţiat s-a desfăşurat în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare. Potrivit metodologiei de concurs stabilite de Ministerul Sănătăţii, punctajul minim de promovare a examenului de rezidenţiat a fost de 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional. Ministerul Sănătăţii a scos la concurs 4.925 de locuri şi 365 de posturi, la care au candidat aproape 10.200 de absolvenţi din întreaga ţară. La centrul de examinare din Cluj-Napoca, s-au înscris 1.353 de candidaţi: 708 absolvenţi de Medicină, 284 de absolvenţi de Medicină dentară şi 361 de absolvenţi de Farmacie.

Medicii rezidenţi îşi fac specializarea în 4-6 ani, în funcţie de specialitatea aleasă şi au un rol important în funcţionarea echipei şi realizarea actului medical, se mai arată în comunicat.

 



Medic