Spitalul Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele” are, începând de marţi, un Centru de cardiologie modern. A fost investită o sumă de peste 150.000 de euro, fondurile fiind asigurate aproape integral din contribuţii private.


Potrivit reprezentanţilor unităţii medicale, ideea realizării unui Centru de cardiologie separat, în curtea Spitalului Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele”, a apărut în perioada stării de alertă, din pandemie, când restricţiile impuse au îngreunat accesul pacienţilor la servicii medicale, informează Agerpres.

„În curtea spitalului exista o clădire care stătea neutilizată, starea sa generală lăsând mult de dorit. Sprijinul susţinut primit din partea sponsorilor privaţi - în majoritate oameni de afaceri de origine turcă - a permis transformarea radicală a spaţiului existent într-un centru medical perfect funcţional, care a început deja să trateze pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare”, se arată într-un comunicat.

Au fost instalate circuite electrice noi, a fost montat un sistem modern de climatizare, au fost înlocuite instalaţiile sanitare. S-au montat uşi speciale, ignifuge, la standardele impuse de spitalele moderne, care să permită trecerea tărgilor, scaunelor cu rotile şi a paturilor. Pe podea a fost aplicat un linoleum special, antibacterian, iar pe pereţi - tapet PVC, se mai arată în document.  

Centrul de cardiologie dispune de cabinete medicale de consultaţii, sală pentru testarea de efort, cabinete de ecografie cardiacă, cabinet pentru ecografie cardiacă transesofagiană.

„Pacienţii sunt întâmpinaţi de personal specializat în zona de recepţie, conform listelor de programare, iar formele de înregistrare se completează într-un cabinet de registratură medicală. După aceşti paşi preliminari, pacienţii sunt îndrumaţi către serviciul solicitat. De asemenea, toate investigaţiile pot fi efectuate într-o singură zi, în urma unei evaluări iniţiale, iar pacientul primeşte concluziile medicale şi planul de tratament pe loc”, se subliniază în comunicat.

În cadrul Centrului de cardiologie se realizează investigaţii referitoare la: bilanţul cardiovascular pentru pacienţii cu hipertensiune, aritmii, insuficienţă cardiacă, boală cardiacă ischemică (consultaţii, EKG, monitorizări ambulatorii ale tensiunii arteriale şi de EKG, ecografie cardiacă transtoracică şi transesofagiană 2D şi 3D, test de efort, măsurarea vitezei undei de puls), bilanţul cardiovascular pentru pacienţii cu tratamente oncologice care trebuie supravegheaţi pentru toxicitatea cardiacă a citostaticelor. Pe tot parcursul chimioterapiei se realizează evaluarea ecografică cu tehnici speciale - 3D şi de deformare miocardică - conform ghidurilor internaţionale.

„Este o mare bucurie ca medic, ca manager interimar, ca persoană care îşi desfăşoară activitatea în acest spital să particip la acest eveniment. Este un proiect care s-a desfăşurat cu multe eforturi, mult timp sacrificat”, a declarat managerul spitalului, Traian Constantin, la inaugurare.

Coordonatorul Centrului de cardiologie, Turkeş Ablachim, a spus că alte proiecte viitoare vizează realizarea unui laborator de angiografie intervenţională, a unui laborator de electrofiziologie, dotarea cu un RMN cardiac, dar şi amenajarea ambulatoriului de urologie.

Şeful Clinicii de Urologie şi rector al UMF „Carol Davila”, Viorel Jinga, a afirmat că sistemul de programare este unul foarte bun.

„Ca rector al Universităţii, sunt bucuros pentru că aici se poate face pregătirea studenţilor şi mai ales a rezidenţilor în condiţii foarte bune şi vor avea ce învăţa. În plus, cercetarea, un alt element al nostru, al Universităţii, va fi foarte bine făcută aici pentru pacienţi şi pacienţii sunt foarte mulţi”, a spus medicul.

Prof. dr. Adriana Ilieşiu, şefa Clinicii de Cardiologie, a susţinut că ideea creării centrului este una foarte importantă având în vedere frecvenţa bolilor cardiovasculare.

„Pe de altă parte, bolnavii trebuie să fie diagnosticaţi, trebuie urmăriţi iar spitalele trebuie să fie degrevate de cazurile care nu sunt foarte grave. (...) Avem toate premisele ca aceste centru să fie unul de excelenţă”, a spus dr. Adriana Ilieşiu.

Pacienţii se pot prezenta la Centrul de cardiologie cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist şi după o programare prealabilă.

 

 

Medic