Centrul naţional de radioterapie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare a fost inaugurat miercuri, 3 aprilie, în prezenţa Ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea. Acesta este primul din cele 8 centre naţionale care vor fi dotate cu echipament pentru radioterapie, printr-un împrumut de la Banca Mondială.

În cadrul Proiectului privind Reforma sectorului sanitar - Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar, finanţat printr-un împrumut de Banca Mondială, Ministerul Sănătăţii a semnat contracte în valoare de 17,9 milioane de euro pentru dotarea cu echipamente specifice de radioterapie a 8 centre naţionale din Bucureşti, Cluj-Napoca, Oradea, Galaţi, Constanţa, Craiova. Centrele sunt dotate cu echipamente care oferă soluţii complete de asigurare a tratamentului necesar pentru pacienţii care au nevoie de radioterapie, respectiv: accelerator linear medical, Computer Tomograf Simulator, system de planificare tratament şi conturare, sistem de înregistrare şi verificare, sistem de imobilizare, sistem de dozimetrie.

Clădirea care găzduieşte buncărul a fost construită din fonduri proprii, iar echipamentul a fost achiziţionat de către Ministerul Sănătăţii în cadrul unui proiect cu Banca Mondială.

„Sunt mândră şi emoţionată în acelaşi timp pentru că aici este şi munca mea în calitate de fost manager al acestui spital. Am pornit în 2013 de la un aparat de cobaltoterapie impropriu pentru tratamentul pacienţilor cu afecţiuni oncologice, am reuşit ca în anul 2017 să ne mobilizăm şi să începem construcţia noilor spaţii destinate laboratorului de radioterapie. (…) La momentul de faţă, în laborator există un accelerator liniar, un computer tomograf cu opţiune de simulare, un sistem de plan tratament, sisteme de dozimetrie şi de contenţie pregătite pentru a trata peste 700 pacienţi anual, dar şi spaţii la “cheie” dedicate unui al doilea accelerator liniar şi aparaturii de brahiterapie, absolut necesare pentru tratamentele complexe şi moderne ale unei radioterapii de secol 21”, a declarat Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Echipamente în valoare de 2,2 milioane euro

Contractele pentru dotarea cu echipamente au fost semnate în noiembrie 2017, iar livrarea componentelor a început în iunie 2018. Instalarea tuturor echipamentelor, în valoare de 2,2 milioane euro, la Spitalul din Baia Mare a fost finalizată în august 2018. Instalarea echipamentelor şi punerea în funcţiune a acestora în celelate 7 centre din ţară se va finaliza până în luna ianuarie a anului 2020.

Compartimentul de radioterapie inaugurat azi la Baia Mare are 10 paturi, iar personalul medical care deserveşte central este format din 3 medici specialişti, 9 asistenţi medicali specializaţi în radiologie şi radioterapie şi 2 fizicieni.

Serviciile de radioterapie sunt acordate în sistem ambulator sau în spitalizare continuă, atât pacienţilor din judeţul Maramureş, cât şi celor din judeţe invecinate, precum Satu Mare, Sălaj sau Bistriţa.