Carnea e incriminată în diverse patologii, precum diabetul sau bolile cardiovasculare. Un nou studiu, publicat în revista ştiinţifică Cancer Discovery, a identificat mutaţii ale ADN-ului la pacienţii cu cancer colorectal, în urma unei diete bogate în carne roşie.


Oamenii de ştiinţă americani de la Institutul de Cancer Dana-Farber au secvenţiat ADN-ul a 900 de pacienţi cu cancer colorectal, monitorizaţi de doctori în cadrul altor studii, şi le-au pus bolnavilor întrebări legate de stilul de viaţă şi de obiceiurile alimentare, arată publicaţia Top Santé.

S-a constatat că pacienţii erau purtători ai unei mutaţii a ADN-ului. Aceasta a fost asociată, în mod semnificativ, cu consumul de carne roşie, înaintea declanşării bolii.

În timpul digestiei, fierul heminic, cel care dă culoare roşie cărnii, e transformat în aldehide specifice, care favorizează mutaţiile la nivelul ADN-ului şi afectează celulele din colon şi rect.

Descoperirea ar putea ajuta doctorii să identifice pacienţii care sunt predispuşi genetic la mutaţiile incriminate, şi să le recomande să-şi limiteze consumul de carne roşie. Ar putea fi identificaţi la timp şi pacienţii care au deja boala în stadiu incipient.

În urmă cu trei ani, un studiu britanic a ajuns la o concluzie asemănătoare, în privinţa legăturii dintre consumul de carne roşie şi incidenţa cancerului colorectal.

Specialiştii nu spun să se renunţe total la carne, ci recomandă un consum moderat, de maximum 150 de grame pe zi.

 

Oncolog