Cercetătorii au identificat o variantă extrem de virulentă a HIV, care circulă în Ţările de Jos de prin anii ’90. Varianta răspunde la tratamentele existente şi este în declin din 2010, precizează specialiştii.


„Nu există niciun motiv ca să ne alarmăm”, a dat asigurări Chris Wymant, cercetător epidemiolog la Universitatea Oxford şi autorul principal al studiului, informează AFP, preluată de Agerpres. Cercetarea a fost publicată în revista Science.

Descoperirea ar putea ajuta la o mai bună înţelegere a modului în care virusul HIV atacă celulele, subliniază experţii.

Studiul demonstrează, de asemenea, că un virus poate evolua pentru a deveni mai virulent - o ipoteză ştiinţifică îndelung studiată în teorie, dar cu foarte puţine exemple concrete.

În total, cercetătorii au descoperit 109 persoane infectate cu „varianta VB” - „varianta virulentă a subtipului B”, care prezintă peste 500 de mutaţii.

„Rezultatele noastre subliniază importanţa accesului constant la testare pentru cei cu risc de a contracta HIV, pentru a permite diagnosticarea precoce, urmată de un tratament iniţiat imediat după aceea”, a subliniat, într-un comunicat, epidemiologul Christophe Fraser, co-autor al studiului.

Cercetătorii nu au putut explica ce mutaţii specifice ale variantei VB au cauzat virulenţa ridicată a acesteia sau prin ce mecanism. Ei speră ca studiile viitoare să poată răspunde la aceste întrebări.

 

Ginecologia (1)