Din aceeași categorie
„Nu există niciun motiv ca să ne alarmăm”, a dat asigurări Chris Wymant, cercetător epidemiolog la Universitatea Oxford şi autorul principal al studiului, informează AFP, preluată de Agerpres. Cercetarea a fost publicată în revista Science.
Descoperirea ar putea ajuta la o mai bună înţelegere a modului în care virusul HIV atacă celulele, subliniază experţii.
Studiul demonstrează, de asemenea, că un virus poate evolua pentru a deveni mai virulent - o ipoteză ştiinţifică îndelung studiată în teorie, dar cu foarte puţine exemple concrete.
În total, cercetătorii au descoperit 109 persoane infectate cu „varianta VB” - „varianta virulentă a subtipului B”, care prezintă peste 500 de mutaţii.
„Rezultatele noastre subliniază importanţa accesului constant la testare pentru cei cu risc de a contracta HIV, pentru a permite diagnosticarea precoce, urmată de un tratament iniţiat imediat după aceea”, a subliniat, într-un comunicat, epidemiologul Christophe Fraser, co-autor al studiului.
Cercetătorii nu au putut explica ce mutaţii specifice ale variantei VB au cauzat virulenţa ridicată a acesteia sau prin ce mecanism. Ei speră ca studiile viitoare să poată răspunde la aceste întrebări.
tarile de joscercetare britanicavarianta virulenta a hivvarianta vb