Echipa condusă de tânărul dr. Sergiu Paşca, cercetător la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii, a primit un grant în valoare 2,5 milioane de dolari din partea Iniţiativei Chan Zuckerberg (CZI) pentru a-şi continua studiul asupra bolilor neuropsihiatrice, cu accent pe autism.

În vârstă de 37 de ani, dr. Sergiu Paşca are propriul său laborator în cadrul Universităţii Stanford de mai bine de 6 ani.

„Vă propunem să folosim tehnologia pe care am dezvoltat-o în laborator pentru a construi sisteme celulare de auto-organizare 3D. Vom utiliza această pregătire puternică, cunoscută şi sub denumirea de ansambluri cerebrale, pentru a descoperi programele care stau la baza îmbătrânirii prelungite a neuronilor şi a astrocitelor la om şi pentru a modela forme genetice specifice tulburărilor neurodegenerative. Acest proiect ar putea duce la dezvoltarea de noi strategii şi instrumente pentru modelarea procesului de îmbătrânire a creierului şi a neurodegenerării cu celule derivate de la pacient şi ar putea duce, în cele din urmă, către noi abordări terapeutice”, explică Sergiu Paşca în aplicaţia pentru grantul Fundaţiei CZI.

Iniţiativa Chan Zuckerberg a fost înfiinţată de fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg şi soţia sa, Priscilla Chan, în 2015 cu ocazia naşterii fiicei acestora, Maxima Chan Zuckerberg. Fundaţia sprijină cercetarea în domenii precum sănătate, educaţie, ştiinţă şi energie şi are ca scop, pe termen lung, eliminarea tuturor bolilor.

 

Sursa: Chan Zuckerberg Initiative