China a raportat primul caz de gripă aviară la om, prin infectare cu tulpina H10N3. Autorităţile dau asigurări că riscul unei epidemii este „extrem de mic”. În trecut, în Asia, s-au înregistrat infectări umane cu tulpinile H5N1 şi H7N9.


Pacientul în vârstă de 41 de ani, din oraşul Zhenjiang, a fost spitalizat pe 28 aprilie, după ce a făcut febră, relatează AFP, preluată de Agerpres. O lună mai târziu, medicii au ajuns la concluzia că a fost infectat cu gripă aviară, a precizat Ministerul Sănătăţii chinez.

„Riscul de răspândire pe scară largă (la oameni) este extrem de scăzut”, a subliniat instituţia într-un comunicat, precizând că bolnavul ar putea fi externat curând.

Autorităţile sanitare din provincia Jiangsu au testat toate persoanele care au intrat în contact cu bolnavul şi nu au descoperit nicio persoană infectată cu tulpina H10N3, până în acest moment. Nu s-au făcut precizări privind circumstanţele infectării pacientului internat. 

Ministerul Sănătăţii chinez a indicat că H10N3 nu avea „capacitatea de a infecta oamenii” şi este oricum „slab patogen” la păsări, adică puţin susceptibil să declanşeze boala.

Niciun alt caz de H10N3 la om nu a fost raportat altundeva în lume până în prezent.

În Asia, alte două tulpini de gripă aviară, H5N1 (în perioada 2003-2011), apoi H7N9 (după 2013), au dus la contaminări umane, prin contact direct cu păsări de curte infectate. Cazurile de transmitere interumană rămân foarte rare.

În 2013, varianta H7N9 a infectat 1.668 persoane şi a dus la 616 decese, potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).


ORL