La iniţiativa companiei farmaceutice Janssen, specialişti din domeniul Sănătăţii Mintale s-au reunit pentru a dezbate situaţia pacienţilor cu afecţiuni mintale din România şi actualizările ce trebuie făcute Legii Sănătăţii Mintale.

„Unul din aspectele spre care ne-am concentrat eforturile au fost programele de suport pentru pacienţi. Societatea nu vorbeşte suficient despre lucrurile cu adevărat importante. Vorbim despre boli, dar uităm de oameni”, a punctat Christian Rodseth, directorul general al Janssen Romania.

Prezent la discuţie, dr. Emanuel Gabriel Botnariu – senator şi membru al grupului care lucrează la redactarea Legii Sănătăţii Mintale – a precizat că, în opinia sa, cele mai stringente aspecte care trebuie reglementate sunt intervenţia în cazurile de urgenţă psihiatrică şi înfiinţarea Institutului Naţional de Sănătate Mintală.

„Pentru actualizarea Legislaţiei Sănătăţii Mintale, considerăm important să analizăm necesitatea dezvoltării Strategiei Naţionale a Sănătăţii Mintale care  ar putea integra responsabilităţile la nivelul ministerelor conexe şi ar putea constitui baza înfiinţării Institutului Naţional de Sănătate Mintală, cu subdiviziuni teritoriale pe modelul funcţionării Centrului Naţional de Sănătate Mintală. De asemenea, este avută în vedere analiza exemplelor de bună practică din alte ţări europene şi introducerea unor noi capitole despre sănătatea mintală a copilului şi adolescenţilor, adicţii etc. Vorbim despre un efort susţinut în vederea actualizării Legislaţiei Sănătăţii Mintale din România, care implică un grup de lucru constituit la nivelul Senatului cu profesionişti şi experţi în domeniu”, a declarat dr. Emanuel Gabriel Botnariu, senator al Comisiei de Sănătate Publică din Senatul României.

Stigmatizarea pacienţilor cu afecţiuni mintale

Conform unui studiu realizat de Centrul pentru Inovaţie în Medicină (InoMed) în 2017, 68,9% din români nu ar fi de acord să locuiască împreună cu o persoană care suferă de o boală mintală. De asemenea, 45% din cei intervievaţi nu ar accepta să aibă un coleg de serviciu sau prieten cu boli mintale.

„Stigmatizarea este problema numărul 1 ce afectează persoanele care au sau au avut probleme de sănătate mintală, care este valabilă indiferent de statul în care aceste persoane îşi duc traiul, fie că vorbim de România, Uniunea Europeană, Africa sau Statele Unite”, a precizat Ştefan Bandol, preşedintele Asociaţiei de Pacienţi ARIPI.

Dr. Dan Roşca, şeful secţia Toxicomanii din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, a subliniat că viitoarea Lege a Sănătăţii Mintale trebuie să reglementeze foarte clar practica de refacere a sănătăţii mintale, care este şi psihologică, dar, în principal, una medicală. „Spitalizarea trebuie să fie doar o scurtă etapă din procesul de refacere a bolnavului cu afecţiuni mintale”, a punctat dr. Dan Roşca.

Legea Sănătăţii Mintale va fi parte integrantă din Legea Sănătăţii, grupul de lucru preconizând că aceasta va fi gata în luna octombrie.