Din aceeași categorie
Centrul de Inovație și e-Health din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București vine cu noutăți despre tratamentele de suprafață pentru modelele 3D printate din titan medical.
Astfel, echipa CieH deschide o nouă etapă în procesul de fabricare a dispozitivelor medicale personalizate implantabile realizate din titan, utilizând tehnologia de printare 3D, se arată pe o rețea socială.
Calitatea suprafeței, determinată de nivelul de rugozitate, influențează semnificativ comportamentul implantului metalic în organism, spun specialiștii din cadrul CieH. Suprafețele care vin în contact cu țesutul osos necesită o rugozitate crescută, favorizând astfel aderența osoasă la implant. În schimb, suprafețele aflate în contact cu țesuturile moi necesita finisare până la un nivel de netezire „oglindă”, pentru a preveni frecarea, apariția fibrozării sau chiar resorbția tisulară la contactul cu metalul.
În imaginea de mai jos, de pe pagina oficială de Facebook a CieH, este prezentat un model printat 3D din titan – o placă pentru reconstrucție temporo-mandibulară – în trei stadii diferite de postprocesare. Prima piesă are aspectul brut, fără tratament de suprafață aplicat. A doua piesă prezintă suprafața obținută după sablare, iar a treia piesă este complet finisată.
Acest studiu face parte din teza de doctorat a dr. Mihai Dragomir, intitulată „Methods of enhancing osseointegration of implants using computer-aided design, additive manufacturing, and biocompatible coatings”, avându-i drept coordonatori pe prof. dr. ing. Nicolae Dan Batalu (UNSTPB) și pe prof. dr. Raluca Papacocea (UMFCD).
Lucrarea de doctorat se desfășoară în cotutelă între Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, se mai arată pe pagina de Facebook a Centrului de Inovație și e-Health.
Sursa foto: https://www.facebook.com/CieHUMFCD
ciehdispozitive implantabiledispozitive medicaletitan medicalmodele printate 3dprintare 3DDumitru Prunariu s-a întâlnit cu studenţii medicinişti din Bucureşti
Florentina Ionescu
Cursul de Fiziologie spaţială, organizat vinerea trecută de Disciplina Fiziologie Medicală, în colaborare cu CieH al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, a avut o semnificaţie aparte.
...