În contextul Zilei Internaţionale a Medicului, marcată în fiecare an la 1 octombrie, reprezentanţii Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti trag un semnal de alarmă cu privire la importanţa dezvoltării de politici de sănătate prin care să se crească numărul de medici, având în vedere atât contextul epidemiologic actual, cât şi situaţia în comparaţie cu nivelul european. De asemenea, CMMB solicită identificarea de soluţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă a medicilor.


În Uniunea Europeană sunt aproximativ 1,7 milioane de medici, ceea ce înseamnă că, în medie, un medic deserveşte 260 de locuitori.

În comparaţie, în România, unui medic îi revine îngrijirea a 307 locuitori, având în vedere că avem peste 63.000 de medici, potrivit celor mai recente date transmise de Institutului Naţional de Statistică.

Dintre aceştia, aproximativ o cincime au fost medici de familie, iar aproape două treimi îşi desfăşoară activitatea în mediul urban.

„Vedem în această perioadă cât de mare este volumul de muncă depus de mulţi dintre medicii din ţară, inclusiv de medicii din Municipiul Bucureşti. Pentru a avea timpi eficienţi de îngrijire a bolnavilor, de realizare corectă a măsurilor de igienă şi protecţie, având în vedere pandemia de COVID-19, considerăm că trebuie identificate soluţii de către autorităţi pentru creşterea urgentă a numărului de medici şi pentru înfiinţarea de posturi acolo unde este nevoie în sistemul medical românesc. Astăzi, de Ziua Internaţională a Medicului, parcurgem cu toţii un an ce va rămâne în istorie ca anul declanşării pandemiei de COVID-19, an în care medicilor li s-au cerut şi mai multe eforturi, şi mai multe ore petrecute în îngrijirea pacienţilor. Iar acest lucru s-a realizat în multe situaţii. Sunt medici care, de la începutul acestei pandemii, şi-au sacrificat din timpul lor pentru ca sistemul de sănătate să facă faţă cât mai bine noilor condiţii. Am văzut sintagma „medici eroi”. Eu consider că avem nevoie de medici şi de un număr de medici care să reprezinte o normalitate din punctul de vedere al raportului cu populaţia. Mesajul meu de Ziua Internaţională a Medicului merge, pe de o parte, către autorităţi, cărora le solicităm ca, împreună cu noi, să identifice soluţii pentru creşterea numărului de medici şi pentru îmbunătăţirea continuă a condiţiilor de muncă. Iar colegilor mei medici le mulţumesc. Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti a fost, este şi va fi întotdeauna alături de dumneavoastră în practicarea profesiei pe care aţi ales-o, o muncă ce implică multiple responsabilităţi şi care este una dintre cele mai nobile”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti apreciază, însă, că în ultimii ani s-au făcut eforturi, având în vedere că în anul 2019, numărul medicilor a crescut, la nivel naţional, cu 2.700 faţă de 20181, dar şi că la ultimul examen de intrare în rezidenţiat s-a înregistrat cel mai mare număr de locuri de până acum.

Astăzi este şi începutul anului universitar în numeroase instituţii de învăţământ superior, inclusiv în Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti le urează tuturor studenţilor la Medicină mult succes pe calea pe care şi-au ales-o şi să îşi pună în practică profesia, pe care şi-au ales-o, cu onoare.

ECHIPA MEDICHUB UREAZĂ LA MULŢI ANI TUTUROR MEDICILOR!