Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) sprijină demersurile Patronatului Medicilor de Familie din Bucureşti şi judeţul Ilfov (PMFB) şi al Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov (AMFB) pentru rezolvarea situaţiei pacienţilor confirmaţi cu/suspecţi de COVID-19 izolaţi sau carantinaţi la domiciliu.


PMFB şi AMFB semnalează colaborarea dificilă cu Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti (DSPB) în ceea ce priveşte această categorie de pacienţi, care au nevoie de concediu medical la încheierea perioadei de izolare sau carantină la domiciliu.

Cele două organizaţii ale medicilor de familie au solicitat sprijinul CMMB: „Considerăm că DSPB instigă medicii de familie din Bucureşti la malpraxis şi la încălcarea legii, respectiv la încălcarea reglementărilor referitoare la protecţia datelor în contextul monitorizării pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 sau suspecţi de a fi infectaţi cu SARS-CoV-2”, se arată în solicitarea semnată de preşedinţii celor două organizaţii, dr. Sandra Adalgiza Alexiu, AMFB şi dr. Gheorghe Nicolae Ulpian Alexandrescu, PMFB.

„Pentru Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti cel mai important este găsirea de soluţii în rezolvarea acestei situaţii. Am fost informaţi de către PMFB şi AMFB, ştim însă că şi resursele umane din DSPB sunt limitate, dar trebuie identificate rezolvări pentru această situaţie, astfel încât activitatea medicilor de familie să nu fie perturbată. Să nu uităm că, la fel ca şi medicii din spitale sau din alte unităţi, medicii de familie sunt în prima linie a sistemului medical. Medicii trebuie să aibă timp să se ocupe de pacienţi, iar autorităţile să îi sprijine prin identificarea cadrului legislativ pentru îmbunătăţirea îngrijirilor acordate pacienţilor”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele CMMB.

Diferendul între DSPB şi organizaţiile medicilor de familie a fost semnalat şi în cadrul unui memoriu adresat de cele două organizaţii Direcţiei de Sănătate Publică a Capitalei, CASMB, CASAOPSNAJ, Ministerului Sănătăţii (Direcţia de asistenţă medicală), CNAS, membrilor AMFB şi PMFB, medicilor de familie din Bucureşti şi din ţară.