Colegiul Medicilor din România împărtăşeşte preocuparea generală pentru situaţia critică în care se află sistemul de sănătate şi, în contextul amplu al problemelor existente, atrage atenţia asupra consecinţelor scăderii bugetului pentru serviciile medicale.


Deşi, în ansamblu, bugetul alocat Sănătăţii în 2024 este mai mare în comparaţie cu execuţia precedentă, resursele financiare prevăzute reflectă o reducere a fondurilor disponibile pentru sectoare vitale: medicina de familie, ambulatoriul de specialitate şi stomatologie, se arată într-un comunicat. Mai exact, creşterea se referă la totalul cheltuielilor sistemului, inclusiv creşterea salariilor şi la finanţarea măsurilor cuprinse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Astfel, încadrarea în limitele bugetare stabilite va fi realizată prin scăderea valorii punctelor sau a veniturilor finale, preponderent în segmentele precizate.

Scăderea este evidenţiată în mesajul transmis de Casa Naţională de Sănătate: pentru punctul per capita, se stabileşte valoarea de 7,7 lei, pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară, 6,2 lei, iar pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, 3,3 lei.

„Această situaţie are consecinţe grave asupra îndeplinirii nevoilor de îngrijiri medicale ale populaţiei. De asemenea, atragem atenţia că sunt încălcate obligaţiile asumate de autorităţi, în mod repetat şi în diverse forme, atât faţă de partenerii europeni, cât şi faţă de corpul medical, prin acordurile şi contractele negociate şi încheiate în anul 2023. Acestea trebuie să rămână priorităţi şi angajamente ferme, în special în contextul în care Strategia Naţională de Sănătate 2023-2030 vizează dezvoltarea într-un mod sustenabil a sectorului de asistenţă medicală primară, prin creşterea furnizării serviciilor preventive şi extinderea serviciilor ambulatorii de diagnostic, tratament şi monitorizare, prioritar pentru afecţiunile cu impact negativ major în mortalitate şi dizabilitate”, se subliniază.

Colegiul Medicilor din România apreciază iniţiativa de deblocare a angajărilor în domeniul Sănătăţii şi Asistenţei Sociale, cu următoarele precizări, care fac referire la afirmaţiile care au însoţit prezentarea acestei decizii, în cadrul Şedinţei de Guvern din data de 11 ianuarie:

  • Fiecare spital, indiferent de dimensiune sau de locul unde este amplasat, deserveşte o comunitate şi este important pentru pacienţii săi. Evaluarea „importanţei” unui spital trebuie să ţină cont de necesităţile specifice ale comunităţii şi de capacitatea acestuia de a oferi servicii medicale de calitate. În acest context, Colegiul Medicilor din România susţine necesitatea unei reforme structurale a sistemului de sănătate, temă ce revine periodic în discuţie, însă fără să se înregistreze un progres real. Un astfel de proces complex trebuie planificat riguros, ţinând cont de nevoile populaţiei, dar şi de experienţa şi expertiza profesioniştilor din domeniu.
  • Este important să se acorde o remuneraţie corectă, echitabilă şi predictibilă medicilor care desfăşoară activităţi în sistemul de sănătate. Din punct de vedere teroretic, plata pe baza performanţei şi a serviciilor prestate ar putea contribui la îmbunătăţirea calităţii îngrijirii medicale, la fel cum o poate face în orice alt domeniu, nu doar în sănătate. Fără existenţa unui plan coerent şi asumat de către autorităţi, «afirmaţiile potrivit cărora „fiecare angajare trebuie să se reflecte, în mod concret, în servicii mai bune pentru pacienţi, un plus de empatie şi de responsabilitate”, respectiv „bani avem, dar corect este să-i plătim mai bine pe medicii care muncesc serios” pot conduce la demotivarea corpului medical», se mai arată.
  • Plata „pe liste”, mai exact per capita, este menită să încurajeze accesul populaţiei la îngrijirea medicală primară, ca parte a bazei sistemului medical din România. Modificarea acestui mecanism trebuie să fie atent evaluată, în contextul unui sistem sanitar subfinanţat şi al nevoii de a asigura acces şi îngrijire medicală fiecărui pacient, corelat cu un mecanism adecvat de remuneraţie a serviciilor medicale oferite.

„Colegiul Medicilor din România consideră că o abordare echilibrată şi bine fundamentată este esenţială pentru a asigura furnizarea de servicii medicale, atât din punct de vedere al volumului necesar, cât şi al calităţii. Dorim să reafirmăm angajamentul ferm de a participa activ la orice iniţiativă menită să identifice soluţii corecte şi sustenabile. În acest scop, propunerile bazate pe expertiza Colegiului Medicilor din România, formulate cu responsabilitate şi rigurozitate, vor fi înaintate partenerilor instituţionali, cu invitaţia la un dialog constructiv”, se precizează în comunicat.

 

 

 

Medic