Colegiul Medicilor din România (CMR) susține acțiunile de protest ale medicilor de familie, revendicările acestora fiind în interesul pacienților.

„Colegiul Medicilor din România a luat act de acţiunea revendicativă a colegilor din medicina de familie şi consideră solicitările acestora absolut justificate. CMR îi reprezintă pe toţi medicii români, indiferent de specialitatea lor, iar medicii de familie sunt un sfert din totalul acestora, astfel încât problemele ridicate de medicii de familie reprezintă în egală măsură interesul tuturor medicilor. CMR este preocupat de sănătatea pacienţilor, iar revendicările colegilor din medicina de familie sunt în interesul acestora“, explică preşedintele CMR, dr. Gheorghe Borcean, în comunicatul remis către presă.
 

snmf CMR proteste_Gheorghe Borcean
Dr. Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România


Reprezentanții Coaliţiei „Solidari pentru Sănătate”, formată din nouă organizaţii non-guvernamentale care apără drepturile pacienţilor şi asociații naţionale reprezentative ale medicilor de familie, au pichetat joi sediile caselor de sănătate şi ale prefecturilor și au depus, la fiecare instituție, un memoriu prin care au detaliat revendicările medicilor de familie. Principalele dorințe ale doctorilor sunt: alocarea de minimum 10% din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) pentru sistemul de asistență medicală primară, faţă de 5,8% în prezent, extinderea ariei de competenţe ale medicului de familie, debirocratizarea sistemului și recunoaşterea importanţei muncii medicului de familie.

Potrivit celui mai recent studiu organizat de Centrul de Cercetare „Solidaritatea” al Federației „Solidaritatea Sanitară”, 96% din salariații din Sănătate sunt împotriva transferului contribuțiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului și 85% din aceștia consideră necesară declanşarea grevei generale.

„85,33% dintre salariaţi consideră necesară o grevă generală în sectorul public de sănătate; 80% dintre salariaţi şi-au indicat intenţia de a participa la o grevă generală (68% dintre ei considerând că greva ar trebui organizată în cel mai scurt timp posibil). Opţiunile nu variază în funcţie de apartenenţa sindicală (la o organizaţie sindicală sau alta) sau neafilierea sindicală”, precizează reprezentanții Federaţiei Sindicale „Solidaritatea Sanitară” în comunicatul de presă.

Alte motive pentru care angajaţii din sănătate ar face o grevă generală – în afară de mutarea contribuţiilor, motiv aflat în capul listei – sunt: reducerea sporurilor pentru condiţiile de muncă (60,3% dintre salariaţi), reducerea veniturilor nete raportat la cele prevăzute de lege (din cauza transferului contribuţiilor) – 59,8%, calcularea sporurilor sub formă de cuantum (sume) în loc de procente raportate la salariul de bază – 57,2%, eliminarea nivelului minim garantat pentru sporurile aferente lucrului în zilele libere/de sărbătoare – 57,2%, eliminarea nivelului minim garantat pentru sporurile aferente condiţiilor de muncă – 56,9%, majoritatea zilelor de concediu de odihnă suplimentar vor fi eliminate, generându-le salariaţilor o pierdere media anuală de 5% – 54,7%, plata gărzilor medicilor cu un tarif orar mult mai mic decât cel corespunzător salariului de bază – 49,5%, scăderea veniturilor aferente tichetelor de masă – 46,6%.

Reprezentanţii Federaţiei ‘Solidaritatea Sanitară” susţin că peste 75% dintre salariaţi declară că au cunoştinţă de lista comună de revendicări semnată de federaţiile sindicale din sectorul sanitar, această acţiune comună bucurându-se de notorietate printre angajaţi.

„58% dintre salariaţi au declarat că nu cunosc conţinutul înţelegerii încheiate de Guvern cu o altă organizaţie sindicală din sănătate. Dintre cei care au declarat că au cunoştinţă de această înţelegere şi de conţinutul ei circa 85% s-au declarat nemulţumiţi de rezultatele obţinute, respectiv de încheierea ei (doar 6,48% mulţumiţi); 18,9% dintre nemulţumiţi sunt membri ai acelei organizaţii care a încheiat înţelegerea (81,4% dintre membrii acestei organizaţii declarându-se nemulţumiţi)”, se precizează în document.