Dr. Gheorghe Borcean, preşedintele CMR, Radu Gănescu, preşedintele COPAC, şi Cezar Irimia, preşedintele FABC, consideră că medicii trebuie lăsaţi, în continuare, să lucreze în ambele sisteme medicale, atât în privat, cât şi în sectorul public. Reacţiile acestora vin ca răspuns la declaraţia recentă a doctorului Raed Arafat, conform căruia cele două sisteme ar trebui separate şi interzis personalului medical să lucreze simultan la stat şi la privat.

„Pasul de a creşte veniturile personalului din sănătate este unul foarte important, însă acesta trebuie să vină şi cu alte măsuri, una şi cea mai importantă din punctul meu de vedere este delimitarea sectorului privat comercial de cel public şi stabilirea unor reguli foarte clare care să ajungă chiar şi la interdicţia de a lucra simultan în ambele sectoare, neştiind niciodată dacă medicul sau asistentul este loial locului de muncă din sectorul public şi dacă într-adevăr acesta deserveşte interesul pacienţilor corect sau încearcă să îi plimbe între cele două sectoare şi să îi facă să plătească cât mai mult posibil fără a ţine cont de posibilităţile lor şi problemele lor”, declară Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Preşedintele CMR, dr. Gheorghe Borcean, a precizat că este dreptul fiecărui medic să lucreze după orele de program şi în sistemul privat şi datoria morală a doctorului este, în primul rând, faţă de pacientul său, apoi faţă de angajator.

„Domnul doctor Raed Arafat a emis o ipoteză, a lansat în dezbatere un subiect. Nu a făcut decât să lanseze un subiect în dezbatere. (...) Faptul că în expunerea de idei primul argument a fost acela cu creşterea salarială mi se pare cel puţin inadecvat pentru momentul acesta. Salariile încă nu le-a văzut nimeni, sunt încă discuţii în legătură cu cuantumul sporurilor şi aşa mai departe”, precizează preşedintele CMR. „Nu se pune problema de loialitatea medicului faţă de angajatorul său, că este public sau privat, se pune problema în principal, ca profesie liberală, de loialitatea medicului faţă de pacientul său. În principal, asta înseamnă liberalismul profesiunii medicale. Obligaţia mea de medic este întâi faţă de pacient, apoi faţă de angajator.”

Depopularea sistemului

Potrivit dr. Borcean, o astfel de restricţie ar putea duce chiar la depopularea unuia din cele două sectoare sanitare.

„Suntem 20 şi ceva de mii de medici cu specialităţi clinice în spitalele din România şi policlinicile din România. Dacă unii dintre noi vor opta ori pentru sistemul public ori pentru privat, atât un sistem cât şi celălalt s-ar depopula de medici. Pacientul este liber să îşi aleagă medicul şi unitatea sanitară în care se tratează, cu asta începe Legea asigurărilor de sănătate – legea sanitară”, a adăugat dr. Gheorghe Borcean, preşedintele CMR.

Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), consideră că posibilitatea medicilor de a profesa în ambele sectoare, cel privat şi cel public, este chiar în beneficiul pacienţilor.

„Pacientul, la un moment dat, este expus sau trimis din privat la stat, de la stat la privat. Umblă după medic. Este o realitate. Pot să dau exemplul personal: ca să ajung la un medic şi să nu trebuiască să stau în spital o zi întreagă, prin saloane, pe secţie, mă duc la privat, îmi fac o programare, plătesc, mă consultă, îmi spune cum şi în ce fel şi după aceea îmi continui tratamentul sau îmi fac investigaţiile necesare. De obicei, pacientul îşi alege medicul. Pacientul zice că se duce la cel mai bun. Dacă se face o selecţie de genul acesta – ori stat, ori privat -, s-ar putea să vedem foarte mulţi medici buni în privat pentru că este sistemul performant din punct de vedere al salariilor şi al echipamentelor cu care lucrează şi foarte puţini în spital şi atunci ce facem? Creşte calitatea spitalicească sau nu creşte? Eu cred că nu”, a punctat preşedintele COPAC.

De asemenea, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), Cezar Irimia, este de părere că o astfel de interdicţie ar încălca dreptul la muncă şi Carta Drepturilor Omului.

„Aşa cum au spus şi medicii, profesia fiind una liberală, au dreptul să muncească oriunde îşi doresc ei şi pot fi utili societăţii, dar şi pentru a-şi asigura un trai mai bun. Medicul are voie să lucreze, dar să îşi facă treaba conştiincios, oriunde ar fi în privat sau stat. S-ar încălca Carta Drepturilor Omului – dreptul la muncă. Domnul Raed Arafat ar interzice medicilor din România să lucreze în două locuri, dar permite altor medici din UE sau chiar şi din Asia să lucreze pe bani mulţi în România”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele FABC.

 

Sursa: Medical Manager