Din aceeași categorie
În aceste condiţii, actuala propunere a CMSR de completare a prevederilor art. 477 din actul normativ ante-menţionat armonizează prevederile legale în vigoare, având ca fundament juridic prevederile Legii nr. 122/ 2006 privind azilul în România, cu modificările şi completările ulterioare, se arată pe pagina de Facebook a Colegiului Medicilor Stomatologi din România.
În baza art. 20 alin. (1) lit. c) al acestei legii, cetăţenii care beneficiază de o formă de protecţie în România: statut de refugiat, protecţie subsidiară, protecţie temporară sau protecţie umanitară temporară au aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi cetăţenii români cât priveşte accesul la exercitarea unei profesii liberale.
„Până în luna iunie 2024, cetăţenii din state terţe care aplicau pentru înscriere în Colegiul Medicilor Stomatologi din România aveau reglementat ambiguu procesul de înscriere şi avizare anuală”, se precizează pe pagina de Facebook a CMSR. „După recunoaşterea studiilor de specialitate de către Ministerul Educaţiei prin Consiliul Naţional pentru Recunoaşterea şi Echivalarea Diplomelor (CNRED), aceştia se adresau CMSR, unde prin Comisia de Avizări (CAVZ) erau verificaţi şi din punct de vedere al competenţelor lingvistice (…) Pe baza avizului favorabil emis de CAVZ, solicitanţii se adresau colegiilor medicilor stomatologi teritoriale, pentru a finaliza procesul de înscriere în colegiu în vederea exercitării profesiei de medic stomatolog. Această categorie de medici stomatologi primeau certificat de membru CMSR la fel ca şi cetăţenii români”.
Colegiile teritoriale, prin structurile de conducere locale aveau o dificultate reală în a urmări aceşti medici în ceea ce priveşte corelarea dreptului de şedere cu certificatul de liberă practică, deoarece în unele cazuri, beneficiau de formă de protecţie pe perioadă temporară, care putea fi prelungită sau nu, în condiţiile legii, se mai arată.
Situaţia a fost reglementată intern prin adoptarea Deciziei CN nr. 16/2CN/ 2024 privind eliberarea avizului pentru exercitarea activităţilor profesionale stomatologice cu caracter temporar sau ocazional pe teritoriul României, care a fost publicată În Monitorul Oficial nr. 547/ 12 iunie 2024.
Ca atare, ca urmare a propunerilor de modificare legislativă susţinute de CMSR, cetăţenii din state terţe posesoare ale unui permis de şedere temporară, emis în baza prevederilor Legii nr. 122/ 2006, cu modificările şi completările ulterioare şi care întrunesc condiţiile privind titlurile oficiale de calificare în medicina dentară în concordanţă cu prevederile Titlului XIII al Legii nr. 95/ 2006, republicată:
1. Primesc aviz temporar de practică doar pe perioada dreptului de şedere;
2. CMSR prin CAVZ al CN, conform Deciziei 16/2CN/2024 privind acordarea avizului temporar sau ocazional de liberă practică îşi asumă procesul de avizare de liberă practică al acestor cetăţeni, luând de pe umerii CMS teritoriale acest aspect;
3. Prin propunerea legislativă lansată de CMSR, solicitanţii din state terţe au pe lângă drepturile conferite de lege şi aceleaşi obligaţii ca şi medicii stomatologi români, inclusiv cele legate de întrunirea punctajului profesional minim obligatoriu şi a răspunderii disciplinare în concordanţă cu regulamentele profesiei.
4. Modificările propuse au scopul de a alinia prevederile Titlului XIII al Legii nr. 95/ 2006, republicată, cu legislaţia europeană şi naţională în ceea ce priveşte dreptul persoanelor cu protecţie subsidiară la muncă pe teritoriul României.
Referitor la recunoaşterea diplomelor de studii ale cetăţenilor din state terţe, CMSR precizează că nu are competenţe în domeniul recunoaşterii şi echivalării diplomelor de studiu, însă prin colaborarea cu CNRED şi Ministerului Educaţiei, a contribuit la reglementarea modului în care se realizează recunoaşterea diplomelor cetăţeniilor din statele terţe.
Cetăţenii din state terţe se adresau CNRED şi, ulterior, aplicau în UE pentru aviz de liberă practică. „Pentru a preveni utilizarea ţării noastre ca poartă de intrare în UE, împreună cu partenerii noştri instituţionali, în speţă CNRED, s-a reuşit, prin adoptarea unui ordin de ministru, modificarea traseului prin care se face recunoaşterea şi echivalarea studiilor acestor cetăţeni”, se subliniază.
Cetăţenii din state terţe care se adresează în prezent CNRED pentru recunoaşterea şi echivalarea studiilor primesc iniţial un aviz de principiu din partea CNRED. Procesul de recunoaştere şi echivalare presupune filtrul CAVZ al CN al CMSR, prin verificarea întrunirii tuturor condiţiilor regulamentelor specifice ale profesiei şi prin susţinerea examenului de competenţe lingvistice, iar, ulterior, cetăţenii din state terţe obţin certificatul de recunoaştere a diplomelor de studiu.
clarificari cmsrmedici stomatologitari terteaviz de practica