13.118.806 de dosare electronice de sănătate au fost constituite până în prezent, pe baza informaţiilor oferite de peste 26.000 de medici, au informat luni reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al CNAS, a explicat că au existat unele probleme de natură juridică referitoare la DES, după ce Curtea Constituţională a dat un verdict negativ pe legislaţia iniţială.

„S-a elaborat şi a trecut prin Parlament un proiect de lege care apoi a necesitat legislaţie secundară pentru aplicare. Pe viitor, îl vom extinde la nivelul tuturor categoriilor de furnizori de servicii de sănătate. Cu sprijinul Ministerului Sănătăţii, sperăm să-l extindem şi la furnizorii care nu se află în contract cu casele de asigurări de sănătate, astfel încât să devină un instrument relevant pentru situaţia medicală a fiecărui pacient. În prezent au fost constituite 13.118.806 dosare electronice de sănătate, la care au contribuit cu informaţii 26.321 medici", a declarat purtătorul de cuvânt al CNAS.

DES, conceput iniţial pentru medicina primară şi spitale

Implementarea Dosarului Electronic de Sănătate a început în primăvara lui 2014, fiind iniţial conceput pentru medinica primară şi spitale.

Conform site-ului CNAS, odată cu implementarea dosarului electronic de sănătate, toate datele medicale, începând de la consultaţii, trimiteri, analize, reţete, foi de observaţii, dar şi antecedente şi istoric evenimente, vor fi colectate permanent„în siguranţă”.

Demararea procedurilor de accesare a fondurilor europene

Reprezentantul CNAS a precizat, de asemenea, că au fost iniţiate procedurile de accesare a fondurilor europene necesare pentru dezvoltarea Dosarului Electronic pentru toate tipurile de servicii medicale şi pentru a putea fi accesat de către medici ori de câte ori pacientul are nevoie de un serviciu medical.

„În evoluţia unei boli este foarte important să se ştie de la debut şi până la momentul în care pacientul se prezintă din nou în faţa medicului, ce s-a întâmplat, ce tratament a urmat. Este foarte important ca medicul să cunoască istoricul medical al pacientului, nu aşa cum îl descrie bolnavul, pentru că el nu întotdeauna ştie să descrie exact datele de care care are nevoie medicul”, a explicat Mihaela Tănase, purtător de cuvânt al CNAS.

 

Sursă: Agerpres