Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat începerea tratamentului cu nusinersen pentru primii trei pacienţi cu amiotrofie spinală, la Centrul Naţional Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Copii „Doctor Nicolae Robănescu”.

CNAS a anunţat, de asemenea, că administrarea intraspinală a tratamentului se va efectua şi la Cluj, nu doar la Bucureşti.

„Ca urmare a evaluării pozitive efectuate de Casa de Asigurări de Sănătate, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca a fost inclus în lista unităţilor medicale care pot administra medicamentul menţionat în cadrul programului naţional curativ de boli rare”, precizează reprezentanţii CNAS în comunicatul remis presei.

Preţul unei singure doze de nusinersen, 70.000 euro

Răzvan Vulcănescu, preşedintele CNAS, a menţionat că tratamentul cu medicamentul inovator DCI nusinersen este „deosebit de costisitor”. O singură doză costă 341.000 lei (70.000 euro), iar costul per pacient se ridică la circa 2,6 milioane lei în primele două luni de la iniţierea tratamentului.

CNAS precizează că va solicita sprijinul Ministerului Finanţelor pentru a putea asigura tratarea cu prioritate, în funcţie de gravitatea bolii, a tuturor pacienţilor cu amiotrofie spinală care au ca recomandare terapeutică medicamentul nusinersen.

20 de pacienţi sub tratament, până la sfârşitul anului

Declaraţiile reprezentanţilor CNAS vin după protestul de joi, 18 octombrie, a aproximativ 20 de persoane care cereau începerea tratamentului, în condiţiile în care nusinersen a intrat pe lista medicamentelor compensate cu acces necondiţionat de câteva luni.

„La nivelul instituţiei noastre, lucrurile sunt într-o evoluţie rapidă în privinţa acestui tratament. Vom evalua cu prioritate orice unitate medicală ce va solicita înscrierea pe lista celor care pot administra nusinersen, deoarece ne dorim ca până la sfârşitul anului să includem în tratament 20 - 21 de bolnavi”, a declarat preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, joi, într-o întâlnire cu reprezentanţii pacienţilor cu amiotrofie spinală.

 

Sursa: Agerpres